peder_most3Svendborgs bygarde hedder Peder Most Garden. Den blev stiftet i 1953 i forbindelse med byens 700 års jubilæum. Garden fungerede på det tidspunkt også som en reklame for Svendborg, fordi garden sejlede rundt  til en række danske byer på  den tremastede skonnert [i]Peder Most.[/i]

Navnet på garden stammer fra de kendte drengeromaner om den vakse Svendborg-knægt "Peder Most", der var hovedperson i fem bøger skrevet i starten af dette århundrede af forfatteren Walter Christmas, der havde en vis tilknytning til byen, idet han havde været gift med en datter til den kendte Weber-familie fra Christiansminde. Drengene i garden var klædt i de karakteristiske sømandsuniformer med hvide bukser, blå jakke og en flad sort sømandshat. Da Walter Christmas havde beskrevet Peder Most som en rødhåret dreng, så gik drengene i garden også med rød paryk.

Ved gardens start bestod den af drenge fra FDF og DUI, og man spillede på lånte instrumenter. Efter byjubilæet blev garden opløst, da man ikke havde de finansielle midler til at drive den videre.

I 1971 genopstod garden i mere sikre økonomiske rammer under medvirken af en række engagerede borgere, blandt andet Bent Magelund. I starten var det fortsat en ren drengegarde, men i 1977 fik pigerne også adgang.

Var der en festlig begivenhed i byen, så kunne man altid være sikker på, at Peder Most Garden var mødt frem for at underholde og sprede en god stemning. Man arrangerede også selv i en årrække de populære [i]Tyroler-fester.[/i]

Rent musikalsk udviklede garden sig op gennem 1980'erne og 1990'erne til at blive en af landets bedste bygarder, og de vandt utallige priser ved musikstævner rundt om i landet.

Musikalsk blev garden ledet af Freddy Caspersen, der også spillede i Odense Symfoniorkester, og siden har de ledende kræfter blandt andet været Kim Thorsen og Gert Skovlund.

Garden er et vigtigt element i byens kulturliv og byder også på mange oplevelser for de unge mennesker i garden i form af stævner og sommerture til udlandet. Ved disse begivenheder er der stor opbakning fra en forældregruppe. Der rejser med som ledere og sørger for mad og anden forplejning under turene.

Gå til toppen