Byens store festdag er 3. pinsedag. Tidligere var dagen 1/2 fridag, hvor butikkerne lukkede. Den gamle tradition med at fejre 3. pinsedag i Svendborg tilskrives Svendborg Borgerlige Skyttelaug med deres sommerfest og skiveskydning.
Oprindelig foregik skydningen på Øverste Møllebanke, men siden 6. juni 1829 er skydningen foregået i Christiansminde.
I 1875 opførtes en pavillion i Christiansminde til skytterne. Pavillionen blev senere ødelagt af tyskerne under besættelsen under 2. verdenskrig. Det nuværende skyttehus byggedes i 1953.
På dagen flages i byen. Der er tivoli i Christiansminde i hele pinsen.
Dagen starter med vækning af foregående års skyttekonge og -prins og byens borgmester. Derefter marcherer skytteoptoget fra Anna Hvides Gård (Tidligere Madam Børresens Gæstgiveri) gennem byen til Christiansminde ledsaget af Peder Most Garden. Ruten er Voldgade, Vestergade, Gerritsgade, Kattesundet, Torvet, Møllergade, Havnen, Christiansmindestien.
Fra 1959 har der været gratis sejlads med Helge mellem Svendborg og Christiansminde.
Der skydes indtil frokosten. Selve skydningen er hemmelig, så ingen skytter ved, hvem de skyder for.
Efter frokost udråbes dette års konge og prins og præmierne bæres frem af 3 hvidklædte piger, der er børn af tidligere konger, prinser og bestyrelsesmedlemmer.
Det koster at blive konge og prins, da de skal betale frokosten.
Tidligere var der stor fest om aftenen med herrerne i kjole og hvidt og damerne i vildeste festskrud. Festen blev afsluttet på Torvet med et hurra for konge og prins og "Der er et yndigt land".
I dag sluttes dagen med festfyrværkeri fra Vindeby-siden.