Fødevaremarkedet i Svendborg.

kulinarisk 01Det begyndte med 10 udstillere og 1000 besøgende. År får år blev der flere og flere og snart udfoldede det sig til Nordens største af sin art med 150 udstillere og et publikum på over 15.000.

Det første fødevaremarked blev holdt i juni 2000 i Maritimt Centers pakhus på Svendborg Havn.

Tre kokkeuddannede var ophavsmændene. Torben Folkmann, Mikael Hansen og Claus Holm.

Folkmann skrev i en kronik 1. september 2001 i Fyns Amts Avis: “Det kulinariske Sydfyn er en oplagt mulighed for at skabe beskæftigelse, identitet og kulturliv i det sydfynske.”

I november samme år blev foreningen Kulinarisk Sydfyn stiftet, og det er forsat denne forening, der står bag fødevaremarkedet, der holdes i en weekend i juni. Mikael Hansen er ansat som daglig leder. Foreningens formål er, at “skabe en national bevidsthed om Sydfyn som et område med en kvalitetsbevidst kost- og spisekvalitet og som et mødested for madfolk i bred forstand”.

kulinarisk02Som medlemmer optages enkeltpersoner, virksomheder og organisationer.

Fødevaremarkedet har fra starten haft “Smag med holdning “ som motto. Det handler om at give publikum gode smagsoplevelser og samtidig fortælle de spændende historier, der knytter sig til hvert enkelt produkt.

Snart blev Maritimt Center for trangt, og i de kommende år bredte det sig med store telte hen langs Jessens Mole.

I 2009 blev for alvor slået fast, at fødevaremarkedet er Nordens største med over 150 udstillere, der falbød et hidtil uset væld af lækkerier for gane og mave. Det blev da holdt på banearealet ved Østre Stationsvej.

Journalist Marianne Kjær noterede i  sin reportage i Fyns Amts Avis den 29. juni 2009 bl.a.: 

Man kunne kastede sig ud i smagsoplevelser fra både Skåne og Friesland. Hele Danmark var der med Fyn i særdeleshed. Man går fra markedet måske mere end mæt, med friske varer, men i hvert fald stolt til randen over, at man i Svendborg har en event som det.”

Ti års jubilæets fødevaremarkedet  i 2010 rykkede til Svendborg centrum. Torvet, Krøyers Have og Centrumpladsen lagde nu arealer til alle herlighederne og sådan er fortsat i skrivende stund.

Kulinarisk Sydfyn er mere end fødevaremarkedet. Foreningen har også mindre arrangementer på programmet : Kulinarisk byvandring, strandsafari, yoga i vinmarken, bål, grill, vin festival, suppens dag, kulinarisk julemarked, fællesskab i landsbyerne, kogebogs- og kartoffelfestival.

Disse havde mange glæde af i 2020, da corona umuliggjorde det store marked.

Foto Kulinarisk Sydfyn

Bjarne Gregersen Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2022.

Gå til toppen