2003 et jubelår i Svendborg
Tirsdag den 25. februar 2003! Sæt et stort kryds ved den dato.
Under overskriften “Det bliver et jubelår” fortalte Fyns Amts Avjs den 27. december 2002 om fejringen af Svendborgs 750 års købstads jubilæum.
Fejringen kom ikke helt op i de store omdrejninger, som 700 års jubilæet havde for 50 år siden.. (Se disse). I 1950`erne kunne et byjubilæum give genlyd over hele landet. Tiden bød ikke på så mange tilbud om underholdning som i nutiden med et væld af TV kanaler, festivaler og andet.
25. februar 1253 underskrev Kong Christoffer I (1252-1259) Svendborgs købstadsrettigheder.
Samme dag 750 år senere fandt en række begivenheder sted. Der blev holdt et ekstra ordinært byrådsmøde, hvis eneste punkt på dagsordenen var tale af borgmester Jørgen Henningsen (se denne). I mødet deltog en lang række gæster. Blandt disse var byens æresborger, skibsreder Mærsk Mc -Kinney Møller (se denne).
Som den første fik skibsrederen overrakt et eksemplar af værket Svendborgs Søfarts Historie, som byrådet havde fået historikeren Erik Møller Nielsen, Tåsinge, til at skrive.
Om eftermiddagen samledes mange svendborgensere på Havnepladsen. Her var der afsløring af sandstensskulpturen Hvalfisken, udført af Frantisek Balak fra Tjekkiet.
Skulpturen var udført efter den gallionsfigur, som grønlandsskibet Hvalfisken havde i stævnen. Efter at have tjent sejladsen med forsyninger til Grønland i flere årtier kom skibet til Svendborg Havn i 1916 og var øvelsesskib for eleverne på Svendborg Søfartsskole indtil 1936. Gallionsfiguren blev hos J. Ring Andersens Træskibsværft.
Efter sammenkomsten i byrådssalen var der fødselsdagsfest i Svendborg Teater. Her optrådte en lang række talenter indenfor det lokale musik—og teatermiljø. Forestillingen afslørede en formidabel talentmasse i byen indenfor sang og musik i stort set alle genre. 12 kor, orkestre og solister var på scenen.
I Scala var der verdenspremiere på filmen Svendborg - en by ved verdenshavet. Den var produceret af Ebbe Larsen. Den indeholdt både ældre og nye optagelser af det maritime liv i søfartsbyen.
Alt det ovenstående var mest en lukket fest. Der gik nogle måneder inden jubilæet igen blev fejret og det med arrangementer, der var for alle.
. Forskellige begivenheder blev henlagt til Svendborg. Således blev Den nationale Frimærkeudstilling henlagt til Svendborg i marts, Svendborg Rideklub arrangerede i juni DM i spring for seniorer. I august kom cykelløbet Post Danmark Rundt forbi jubilæumsbyen med en enkeltstart, der havde opløb på Jessens Mole.
Der var jonglør festival med deltagere fra hele verden. Spring gymnasternes top mødtes i maj til DM med SG som arrangør.
I juli satte 250 klassiske sejlbåde kursen mod Svendborg og deltog i flere kapsejladser i Claccic Week. Prins Henrik deltog i en af sejladserne, som Lunkebugten lagde vand til. I juni mødte Brøndbys spillere et hold sammensat af spillere fra Tved, Thurø, Tåsinge og SfB til en opvisningskamp. Brøndby vandt 5-2.
Fra 31. juli til 17. august blev forestillingen Lys over Svendborg opført på Frederiksø. Der var 100 medvirkende. Bent Nørgaard havde skrevet teksten og Christian Balzer musikken. Forestillingen blev en stor publikumssucces, idet er måtte ekstra forestillinger til.
I august var Svendborg Assistens Kirkegård skuepladsen for en totalteater forestilling med titlen Livet, der var engang. Digteren Johannes Jørgensen gik lyslevende rundt. Det samme gjorde amtmand Ludvig Henrik greve Brockenhuus-Schack også, iøvrigt sammen med andre kendte og ukendte borgere fra Svendborgs fortid. I 20 optrin rundt på kirkegård blev byens historie levendegjort. Marianne Kjær havde skrevet manuskriptet og satte iscene.
I Krøyers Have blev der givet en række aftenkoncerter. Blandt solisterne var Lis Sørensen, Blues Brothers, Stig Møller og The Scooters m.fl.
Den 3. september blev der sat et kongeligt punktum eller udråbstegn for 750 års jubilæet. Kongeskibet Dannebrog anduvede Svendborg Havn, hvor flere hundrede børn viftende med dannebrogsflag råbte hurra for regentparret. Dronning Margrethe og Prins Henrik begyndte et besøg med et tæt pakket program, som bl.a. omfattede, at Dronningen lagde grundstenen til det nye naturhistoriske museum, Naturama. Søg på “Kongelige besøg” og læs mere om dette og andre kongelige visitter i Svendborg.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2022