flystyrt_vestergadeD. 29. juni 1939 styrtede et lille privatfly ned i Vestergade i Svendborg. Føreren var en ung svendborgenser, der et par dage forinden havde opnået flyvercertifikat efter en prøve på Lundtofte flyveplads. Med i maskinen var en anden ung mand som passager.

Maskinen havde han lejet hos Skandinavisk Motor Kompagni, der havde flere fly stationeret på Marslev flyveplads i nærheden af Odense. De satte kursen mod Svendborg hvor den tragiske ulykke skete.

Flyet ramte husene på Vestergade 119, 121 og 123 før det styrtede til jorden. Der skete adskillige skader på husenes tage og luftkablerne blev revet ned. Flyet var totalt smadret. Både føreren og passageren var dræbt på stedet.

Statens Luftfartstilsyn afhørte adskillige vidner og de erklærede i første omgang sagen for opklaret, men en uges tid senere meddelte politimesteren i Svendborg, at der var fremkommet nye oplysninger i sagen. Formanden for "Svendborg Motorflyveklub" mente nemlig, at ulykken skyldtes, at dobbeltstyringen på den nedstyrtede skolemaskine ikke var blevet fjernet ved flyvningen begyndelse, hvorfor passageren altså havde siddet på flyvelærerens plads og dermed sandsynligvis havde forårsaget ulykken. Formanden for flyveklubben mente, at nogle havde fjernet de kompromitterede dele af ekstraudstyret om natten i garagen inden Statens Luftfartstilsyn havde nået at undersøge vraget.

En flyvelærer fra Marslev indrømmede, at han havde fjernet beviserne sammen med en gammel ven, der oven i købet var politimand i Svendborg. Herefter rullede lavinen for alvor. D. 9. juli 1939 begik den omtalte flyveleder selvmord, og politibetjenten blev ved en domsmandsret d. 25. august idømt 25 dagbøder af 10 kr. og blev suspenderet fra politiets tjeneste.

En ulykke kommer sjældent alene.

Kilde:
Johannes Jensen: Træk af Sørup Sogns historie,

Gå til toppen