thumb_amerikanervilla2Amerikanervillaen, som den blev kaldt, lå på Rønne Allé indtil den blev nedrevet i 1976. Husets historie er farverig og interessant.

Historien om huset tager sin begyndelse i 1870'erne, hvor en ung kvinde fra Svendborg ved navn Caroline Mathiesen rejste til USA, hvor hun blev ansat hos et berømt engelsk-amerikansk ægtepar, der begge var operasangere. Da fruen i parret lå for døden lovede Caroline Mathisen at tage sig af parrets smukke, men svagelige datter, Maria Seguin, resten af livet.

De to damer rejste nu jorden rundt i mange år, og besøgte Svendborg adskillige gange. Den amerikanske dame blev så betaget af Svendborg, at hun byggede den flotte sommervilla i Svendborgs naturskønne udkant, som dengang var en del af området  Lunden, men som senere blev omdøbt til blandt andet  Rønne Allé.

thumb_amerikanervilla3Huset blev prægtigt indrettet med marmortrapper og italienske kakler på kaminen. Gulvet blev lavet af de fineste træsorter, badeværelsesgulvet var selvfølgelig også af marmor og vinduer var forsynet med store belgiske spejlglasruder.

Maria Seguin døde i 1903, og hun efterlod huset til sin danske veninde, frk. Charlotte Mathiesen, der blev boende i huset indtil hun døde i 1942, få år før sin halvfems års fødselsdag. Hun efterlod huset til sin niece, fru Bondo Lauritzen, der havde tilbragt en del af sin barndom og ungdom i huset.

Fru Bondo Lauritzen fortalte mange år senere til de lokale aviser, at hun nærede så megen veneration over for den gamle smukke villa, at hun ikke nænnede af at afhænde den. Den kom derfor til at stå tom så længe og blev udsat for stigende vandalisme, hærværk og utallige indbrud. De knuste ruder gav vind og vejr
uhindret adamerikanervilla4gang, hvilket også fremmede bygningens forfald.

Fru Bondo Lauritzen forsøgte med skodder og slåer at hindre forfaldet, men hun kæmpede en forgæves kamp. Så efter mere end tredve års forfald blev huset revet ned i 1976. I 2009 blev der bygget et nyt hus på grunden. 

Gå til toppen