torvet2eTorvet 2E og Møllergade 9 (Pibekilde) er én gennemgående bygning med to facader, begge rigt stukprydede i en stil karakteristisk for det sene 1800-tal. Bygningen er i to etager både mod Møllergade og Torvet. Facaden mod Torvet er på 1. sal udsmykket med pilastre mellem de halvrunde stukindrammede vinduer. Taget er forsynet med en kvist med sidevolutter og halvrund fronton.

I 1880 købte købmand Gustav Rudolph Berg den store ejendom af Frederik Christian Krøyer og nedrev samtidig matriklens 1-etages forhuse, henholdsvis bygget i 1761 (Møllergade 9) og 1794 (Torvet 2E). I 1881 opførte G.R. Berg den nuværende bygning, som er tegnet af arkitekten Emil Schwanenflügel.

torvet2e 1Familien Berg boede på 1. sal og havde i starten butik i stuetagen. Senere har bl.a. kaffegrosserer Hjalmer Sjøberg ejet ejendommen, som siden 2001 har været ejet af Johan Bille Wiggers. Fra 1978 til 2000 havde arkitekt Lars Mindedal tegnestue på 1. sal.

Stueetagen mod Torvet hvor ’Smart Eyes’ har haft butik siden 2014, har tidligere huset ’Only Synoptik’. Omkring 1918 var der to butikker i stueetagen: ’Torvets Materialhandel’ ejet af H.P. Johansen og ’Svendborg Osteforretning’, ejet af Peter Carl Nebel. I perioder har butiksindgangen været i Møllergade, mens facaden mod torvet udelukkende har haft udstillingsvinduer.

Gunnar Thomsen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2017

Gå til toppen