torvet4 2Ejendommen er grundmuret i røde teglsten og med en rig mønstring og profilering i renæssancestil. På taget er der naturskifer. Efter at have gennemgået mange ombygninger i tidens løb blev bygningen i 1983 restaureret og ført tilbage til det udseende, den havde, da den blev opført. På facaden fandt man de gamle detaljer frem og øverst på kvisten genskabtes det gamle kobberspir og murmalerierne af bl.a. havfruer.


Torvet 4 postkortEjendommen er opført i 1896 af gæstgiver Stine Berthelsen til hoteldrift under navnet ’Centralhotellet’. For at få en større og mere moderne hotelbygning erstattede hun den oprindelige bindingsværksejendom, hvori hun i mere end 20 år havde drevet gæstgiveri, med en ny. Hotellet, der havde 15 værelser, blev drevet af forskellige forpagtere. Hotellet eksisterede frem til 1918, hvor sagfører Oscar Schmidt købte ejendommen af enkefru Berthelsens arvinger. Han indrettede de øverste etager til advokatkontor og kælder- og stueetage til forretninger.

I kælderen var der i mange år en hørkramforretning, og i stueetagen var der en elinstallatør. Specielt navnet Hass var i mange år knyttet til Torvet 4, hvor Rasmus Jørgen Hass fra 1955 og frem til 1986 drev sin el-forretning.

torvet4 1I 1983 købte den nuværende ejer, arkitekt Steen Skovmand, ejendommen sammen med to andre købere. Blandt ejendommens lejere kan man i da
g finde en frisør, en butik med hesteudstyr og en tandlæge.

Martin Friis Hansen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2017.

Gå til toppen