torvet7Wiggers Gaard, der er tegnet af arkitekten Fritz Jørgensen, blev i 1939 opført i renæssancestil. Inspirationen kom fra bygninger i ’Den gamle By’ i Aarhus og fra ’Anne Hvides Gård’.

Facaden ud mod torvet er 18 meter lang og mod Ramsherred 32 meter lang. Bindingsværket er udført i kernefyr og murværket i røde munkesten. Taget er beklædt med røde teglsten. Indvendigt er der brugt en del egetømmer, erhvervet fra briggen ’Hvalfisken’, som i en årrække lå som øvelsesskib i Svendborg Havn.

 

I midten af 1800-tallet bosatte tre brødre Wiggers sig i Svendborg og startede virksomheder.

Chr. Wiggers overtog købmand Krøyers farveri og butik på Torvet, Vilhelm Wiggers startede farveri på hjørnet af Korsgade og Skattergade, og Poul Wiggers overtog købmand Fogs forretning i Gerritsgade, hvor han oparbejdede en stor virksomhed. Dele af disses virksomheder samledes senere på torvet, hvor Chr. Wiggers i 1872 opførte en klædefabrik og et farveri. Fabrikken blev flere gange hærget af brande, første gang i 1874, dernæst i 1896 og i 1897.

torvet7 1I 1930’erne opgiver Wiggers sin klædefabrikation og sælger den bagerste del af grunden til kommunen, som i 1937-39 opfører det nuværende rådhus her. Samtidig bygger Wiggers, i forlængelse af rådhuset, et nyt forhus til blandt andet manufakturhandel. Op til 1960 afhænder Wiggers forskellige dele af produktionen, mens manufakturhandelen fortsætter som herre- og dametøjsforretning. Wiggers sidste aktiviteter i de gamle lokaler var ’Wiggers Erhvervsbeklædning’. I dag, hvor forretningen er overtaget af ’Tøj Eksperten’, fremstår ejendommen stadig som ved opførslen i 1939.

Anne Marie, Lene og Britta, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2017

Gå til toppen