skovsbomost4Peter Clausen Wrang var født på Als i 1913. Han var elev på Ollerup Gymnastikhøjskole som ung, hvor han var elitegymnast og med på flere udenlandsrejser.

I 1941 blev han gift med Dorrit Hansen, der var fra Ørsted på Nordfyn. De blev gift i Egense Kirke. Samtidig købte P. C. Wrang en frugtplantage og et hus ved Skovsbostrand – nu Rantzausmindevej 9 - og begyndte så småt at producere æblemost. I Rantzausmindeområdet var der på den tid flere store æbleplantager.

At udnytte æblerne til most begyndte først at slå igennem sidst i 1930’erne, hvor man kunne se, at der var et stort spild af frugt. Han startede som nævnt i det små, og i den første tid foregik fabrikationen i villaens kælder. Senere blev der bygget en produktionsbygning, og efterhånden som det gik fremad, og efterspørgslen blev større, blev der sidst i 1950’erne udvidet med endnu en bygning. Tilbygningen var på i alt 400 m2 og indeholdt en lagerkælder på 200 m2 og en tappe- og skovsbomost1pressehal på 200 m2. Samtidig kom der en ”grav” ude ved vejen, hvor æblerne kunne læsses af, og hvorfra de blev skyllet og transporteret ind i huset.

Der var omkring 4 fastansatte, og en del damer fra lokalområdet havde sæsonarbejde i mosteriet. En af de fastansatte var Peter Nielsen, der var kældermester. Han boede i Skovsbostrand nede ved vandet og blev kaldt Peter Bornholmer.

Æblerne blev presset i store maskiner, og heri lå der nogle lærredsstykker, som saften blev siet igennem. Når dagens arbejde var slut, tog Peter Bornholmer alle stofstykkerne med i sin trillebør på vejen hjem og hængte dem til tørre på rækværket ind til plantagen. Om morgenen, når han gik på arbejde igen, tog han klædestykkerne med tilbage, og så var de klar til brug.
skovsbomost2Det fortælles, at der var en kraftig sur/sød duft af æbler i området i den periode.

Æblemosten blev fortrinsvis solgt i det sydfynske område, men den var kendt i hele landet.

Fabrikanterne af æblemost havde fået indført, at guldhornet blev deres symbol på kvalitetsmost, og et guldhorn prydede da også etiketterne på Skovsbo Most.

I 1961 kom en stor delegation fra Kivik i Skåne på besøg. I den egn af Sverige er der mange frugtplantager. I 1957 havde man indført ”Æblemostdagen”, der var et reklamefremstød for æblemost over hele landet. En kortege af biler kørte rundt i landet og kom også forbi Skovsbo.

skovsbomost5P. C. Wrang var en vellidt mand, og i en periode var han medlem af Egense Menighedsråd.
I 1978 solgte han Skovsbo Mosteri til bryggeriet Albani, og produktionen stoppede i Skovsbostrand. Først i 1980’erne byggede familien et hus lidt nede ad vejen i Skovsbostrand, og plantagen og beboelseshuset blev solgt. Plantagen blev ryddet, og der blev bygget 28 lejligheder på området.

Peter C. Wrang døde i august 1988, hustruen Dorrit i 2000. De blev begravet på Egense Kirkegård.

Laila Neumann
Egense-Rantzausminde Lokalarkiv 2021

Gå til toppen