Hans Edvin Ziersen blev født i 1902 og voksede op i København, men hans slægt stammede fra Lolland, hvor navnet Zier også var kendt som et drengenavn.
Efter skolen kom han i lære som manufakturforhandler i Maribo. Herefter havde han jobs ved forskellige forretninger som bestyrer og repræsentant. I 1932 brændte den forretning han drev i Store Heddinge, og da der samtidig blev en forretning til salg i Svendborg, flyttede han med familien hertil. Det var Magasin du Nord i Gjerritsgade, en gammel velrenommeret forretning, drevet af købmand Walther. Lokalerne var ikke store, men med tiden blev det muligt at lægge flere lokaler til, og efterhånden blev det en stor forretning.
Privat boede familien de første år i Kedelsmedestræde, men senere flyttede de til Kirsten Syves Vej 5, hvor de boede resten af deres tid.
Hans Ziersen var en dygtig forretningsmand, der hentede ideer ved rejser i ind- og udland, deltog i modemesser og samarbejdede med førende modeskabere, hvilket smittede af på forretningen i Svendborg. Modeopvisninger blev hvert år afholdt i Glassalen i Christiansminde, hvor også modehuse fra udlandet deltog.
Gjerritsgade 16, hjørnet af Gjerritsgade og Kattesundet, blev en stor forretning, med butikslokale i underetagen og systue ovenpå. Det var ikke bare reparationer og omsyninger, der blev foretaget. Det var skræddersyning af fineste klasse. Der var mange damer ansat. Omkring 1960 var der 33 ansatte i butik og systue.
I 1951 skulle firmaet medvirke ved en stor modeopvisning i København. Der skulle bl.a. sys brudekjole, og det var ikke så ligetil at få mannequinen fra København til Svendborg når der skulle prøves. Men så fandt de ud af, at en af sypigerne, Else Rasmussen (senere Slej) havde nøjagtigt samme mål som mannequinen, så på den måde blev den passet til. Da Else skulle giftes et stykke tid senere, fik hun lov til at købe brudekjolen til materialernes pris.
Ved Ziersens 50 års fødselsdag i 1952 blev forretningen udvidet med en afdeling for sengeudstyr. Ved samme anledning fortalte han til avisen, at …. ”Man skal behandle Folk så reelt, at der skabes en varig Tillid, og så gælder det om at finde dygtige Medarbejdere. Man skal finde Folk, der kan gøre det bedre end En selv.”…
Ziersen havde mange tillidshverv indenfor handelsstandsforeningen, Borgerforeningen og brancheklubber. En stor interesse var ridning, og også her var han foregangsmand og lagde stort arbejde i Svendborg Rideklub, ligesom han var et festligt midtpunkt ved skyttelaugets sammenkomster.
I 1944 købte Ziersen et stort areal ned til vandet i Fiskop af husmand og murer Rasmus Brandt. Der var et sommerhus på grunden, der senere, først i 60erne, blev udstykket og blev til den vej, der hedder Strandvænget. Efterkommere af Ziersen ejer stadig sommerhuset.
Natten mellem 10 og 11 oktober 1944 blev forretningen udsat for Schalburtage. Terrorgruppen Petergruppen anbragte en bombe ved forretningen, samme nat som Svendborg Avis også blev udsat for sabotage.
Hans Ziersen døde i oktober 1962, kun 60 år gammel. Han døde i forbindelse med en operation på Svendborg Sygehus. Hans enke, Ingrid Ziersen, drev forretningen videre efter mandens død, men kun 4 år efter blev hun syg og døde i 1966. I 1967 blev forretningen overtaget af Jørgen Kretzschmar, der tidligere havde været direktør i butikken Axel Broch også i Svendborg, og navnet blev skiftet til Kretzschmar.
Laila Neumann, Egense Rantzausminde Lokalhistorie, 2023
Kilder: Svendborg Avis. Arkiv.dk, skødeprotokoller mm.