Det gik i olie for Kulkranen
Ikke ret mange kendte Jørgen Nielsen (1926-2010). Blev der sagt Jøsse, så var sagen en helt anden.
Kælenavnet var også tæt forbundet til Kulkranen A/S. William Nielsen, Jøsses far, stiftede firmaet i 1928 sammen med to andre. Fra 1955 var William Nielsen eneindehaver og i 1962 overtog Jøsse firmaet i Frederiksgade med lagerplads og kran til losning af kulskibe på Frederiksø.
I marts 1978, 50 året for firmaets stiftelse, var Fyns Tidende på besøg. I en stor artikel blev Jørgen Nielsen beskrevet sådan: “Li´så distingveret Jørgen Nielsen forekommer, li´så sprællevende er han. På den engelske facon. Og det har sine årsager”.
Jøsse blev student i 1945, fik uddannelse på Niels Brock, kom i lære i en kulhandel i København og efter han havde aftjent sin værnepligt i Søværnet, tog han båden til England. Her arbejde han i et gummifirma.
Et år efter drog Jørgen Nielsen til Østafrika, hvor han havde opgaver i en lang række britiske besiddelser. Fra 1954 og fem år frem arbejdede han som regnskabschef i en bananplantage i Cameron. Efter et par år mere i London gik turen til Svendborg og Kulkranen med centrum i Frederiksgade.
Jørgen Nielsen indtog direktørstolen på et tidspunkt, da der nogle år frem fortsat blev solgt kul og koks fra pladsen på Frederiksø. I 1978 var salget af den sorte energikilde faldet til omkring 250 tons om året - mod 35.000 tons længere tilbage i tiden. Svendborgenserne havde oliefyr, og nu kunne man sige: Det kører i olie for Kulkranen. I 1953 blev sortiment udvidet med salg af fyringsolie og oliefyr. Omsætningen var i 1978 på 12 millioner kroner - og det meste var fyringsolie. Salget af kul blev nærmest kun opretholdt af hensyn til de få, der stadig fyrede med fast brændsel.
I 1981 var det slut. Kulkranen og et andet firma var da de eneste selvstændige oliefirmaer i Danmark. Jørgen Nielsen solgte til Texaco.
I 1982 blev bygning og arealet på Frederiksø overtaget af Svendborg Værft A/S. Den store fysiske kulkran på kajkanten blev fjernet. . Men firmaet fortsatte under navnet Kulkranen med at sælge ovne fra Frederiksgade, indtil det i 2002 flyttede til Tved Skovhave.
Da var Jørgen Nielsen gået på pension.
Privat boede han sammen med hustruen, Helle, på Strandløkken 29 i Kogtved. De havde en fælles interesse i lange traveture. Parret gik en gang Fyn og Langeland rundt i strandkanten. Det skete i etaper.
Jørgen Nielsen støttede helhjertet hustruen i dennes arbejde i den lokale spejderbevægelse.
På det mere professionelle plan var Jørgen Nielsen aktiv i flere bestyrelser. I 1969 kom han i bestyrelsen for det hæderkronede A/S Sydfyenske Dampskibsselskab, som han fra 1975 og 17 år frem var formand for.
Han var også i bestyrelsen for Svendborg Handelsstandsforening og i lokalrådet for Danske Bank.
I 1979 blev Jørgen Nielsen svensk konsul og blev i 1971optaget i Rotary.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2024
Kilder: Artikler i Fyns Amts Avis, Fyns Tidende og Fyens Stiftstidende Jørgen