scala1Scala Teatret åbnede for publikum 26. december 1955. Kommunen modtog uopfordret mange forslag til et navn til biografen f eks: Foska Bio, Silber Bio, Centrum teatret, Star biografen, Tempo teatret, Alfa bio, OK Kino, Leda Bio, Sundteatret, Prikken, Nigger, Ramsen Teatret, Regnbuen, Siesta og Ninon Palæet. Hotelbiografleder Verner Jensens forslag blev vedtaget; Scala Teatret.

Den officielle indvielse var d. 22. december 1955 kl. 15. Byrådet, Hotel Svendborg, der stod som bygherre og repræsentanter fra forskellige filmselskaber var til stede. Bl. a. fortalte arkitekt K. F. Mikkelsen om de film, der skulle vises. Først blev der vist en Fox-film i CinemaScope med 4-kanals magnetlyd. Den varede 17 minutter og titlen var Testpiloternes arbejde. Dernæst kom en farvefilm i WarnerSuperScope på 11 minutter, der viste det nyeste i retning af "teknik og billedformat". Der blev fremvist en sort/hvid film om Nordsøsild, og til sidst vistes en trailer for den første film på programmet.

Byggeriet var budgetteret til at koste 750.000 kr. men da den endelige pris blev gjort op, var regningen på 1.000.000 kr. Så var det også den teknisk set mest moderne biograf på Fyn. Normalformat, Widescreen, CinemaScope og SuperScope blev Scala udstyret til. Der var også indrettet 4 kanals-magnetlyd, Bauermaskiner og Klangfilm-toneanlæg i operatørrummet. Lærredet var 10,5 meter bredt.

Åbningsfilmen var Nordisk Films På tro og love som Scalas direktør Verner Jensen selv havde fotograferet. Hans tidligere stilling var cheffotograf på Nordisk Film i Valby.

Selve salen var i lyse farver. Bagvæggen var dekoreret med en frise skitseret af arkitekt K. F. Mikkelsen. Frisen forestillede Fyn med småøerne. På frisen kunne man se galoperende heste, der symboliserede filmens hurtighed. Frisen changerede i gul og blå. Stolene var i rød velour og med brede armlæn. På væggene var der anbragt fikse lamper på en baggrund af karryfarve. Nederste halvdel af væggen er dækket af høje maghonipaneler. På gulvet var der lagt linoleum. Scenen var 12,7 meter bred og lærredets bredde var 11,5 meter. Personalet bestod af en uniformeret kontrollør og to søde uniformerede piger i grønne dragter med røde forklæder. Før hver forestilling blev der spillet radioprogrammer eller anden form for underholdning. Det var for at undgå at folk skulle styrte afsted til biografen. De kunne i stedet høre radioavis i biografen.

Den lokale urmager havde skænket et ur til salen, men det blev ikke færdigt til indvielsen.

Scenen foran lærredet kunne rumme et 20 mands orkester. Det forreste fortæppe var i rødt velour og det bagerste i en grønlig nuance. De to tæpper gav et smukt farvespil når de blev belyst af projektører. Gulvet brydes af en terrasse. Der var 6 billetprisklasser fra de billigste 1,25 til de dyreste 3,50 kr. Der blev gjort meget ud af at fortælle, at der var 90 cm mellem rækkerne så man ikke skulle rejse sig, når folk skulle forbi.

Todd-AO kom til Svendborg ca. april 1963 og Spartacus var den første film. Lærredets størrelse i Todd-AO: 15 meter bredt og 56 kvadratmeter. De to nye Prevost P70 70mm maskiner kostede 130.000 kr. og skulle afskrives over 10 år.

scala3Medio 1967 forsøgte Svendborg Kommune at sælge biografen. Man opgav, da man ikke kunne få nok for den. Dernæst ansatte man en ny direktør til at føre Scala videre.

Begge maskiner blev nedtaget 1978 og erstattet af Bauer U4C. Den ene maskine kom til Brønderslev, hvor den kører fint den dag i dag. Den anden står i Illums biograf i København. Pladsantallet blev senere reduceret til 441.

12. april 1977 blev biografen udbygget med to sale med hver 95 pladser (stolemodel 2000) og Victoria 5-maskiner. De nye biografer blev bygget i foyeren og ud imod gaden. En ny foyer blev bygget ved at inddrage nogle meter af den oprindelige sals bagerste afsnit. Man passerede imellem de to nye biografer for at nå ind til foyeren. De ny biografer er imidlertid ikke praktiske for operatøren. Man skal ligge på knæ for at både lægge film i og for at kikke ud af projektionsruden. Der er Dolby Stereo i sal 1.

30. september 1977 blev der indkøbt en DB800-højttaler. 12. marts 1981 etableres automatik på de to Victoria 5-maskiner. 1. november 1985 monteres der udstyr til interlock i biografen. Scala Teatret hedder i dag Scala 1 2 3 4.

Gå til toppen