Tatol ... Et godt sted at handle. Sådan stod der på forretningens reklamer, og en Tatol-forretning var der også i Skårup
En Tatol-forretning kunne man i mange år finde flere steder her i landet. Hvis vi går tilbage til begyndelsen af 1900 tallet, viser det sig at der var forretninger i de fleste større byer, også i Svendborg, der alle havde navnet Schous Sæbehus. Som navnet siger, var det nok mest sæber af forskellig art man solgte mest af.
I en by på Sjælland fortælles det at indehaveren simpelt hen hed "Sæve" Andersen. Rundt om i de mindre byer kom forretningerne til at hedde Tatol. Disse Tatol-forretninger havde faktisk et ret stort udvalg på hylderne, det var lige før det var en mini udgave af et moderne varehus.
Tatol her i Skårup blev startet af Marie Nielsen, der blev gift med Chr. Nielsen omkring 1920, de fik en søn i 1922 og det var ca. på det tidspunkt Marie startede Tatol. Hendes mand døde 1½ år senere og hun giftede sig aldrig igen. Marie levede af Tatol-butikken indtil 1957. Hun flyttede da til sønnen som boede på Sjælland. Den 1. juli købte Anne Lise og Gunner Jensen forretningen og det halve hus. Ejendommen er bygget som dobbelthus, hvor Maries bror Marius Møller, tidligere kromand, boede i den anden halvdel. Det var først mange år senere at de to huse blev lagt sammen til en bolig.
Ejendommen har skiftet udseende nogle gange. Det første billede stammer sandsynligvis fra perioden lige efter 1922 og det næste, hvor forretningen er udvidet er ca. 10-15 år ældre.
Men hvad var der så i denne Tatol-forretning? I kolonial afdelingen var der først og fremmest friskmalet kaffe, som var en stor handelsvare den hed ganske enkelt Tatol-kaffe. Der var melis og mange andre ting til husholdningen. Så var der cigaretter, cigarer og tobak. Der var parfumeri til damer og efterhånden også lidt til herrer. Det blev jo moderne især hen mod 60erne. Der var alt til babyer og større børn. Bleer af stof, babytøj og trikotage til damer og herrer, og undertøj af enhver art. Der var legetøj til større børn især til jul. Der var spil og papirvarer, tasker og punge, chokolade, lakrids og karameller. Noget porcelæn kunne man også få, og så selvfølgelig alt til rengøring herunder brun sæbe i løs vægt. Alt dette holdt Anne Lise styr på og solgte indtil 1. maj 1974.
Butiksarealet var såmænd blevet udvidet først i 60erne med en tilbygning frem mod vejen, dog uden det høje tag som ses på det sidste billede. Den 1. maj 1974 var datoen hvor Schous fabrikker lukkede og det gjorde Tatol i Skårup også. Indehaverne af de forskellige forretninger fik lov at beholde navnet, hvis de ville køre videre med en anden grossist. Derfor kan man stadig finde enkelte Tatol-forretninger rundt om i landet endnu, blot med helt andre varer. Schous Sæbehus blev købt af et svensk firma der hed Epa, deraf navnet Schou Epa, som mange husker fra Svendborg. Det var et af de første store varehuse der blev bygget i Svendborg, også endda lige midt i byen. Tatol i Skårup lå på Kirkebakken 7.