Det hele startede med oprettelsen af Hesselager Fællesmejeri i 1881 i en ejendom tilhørende Chr. Nielsen  -  der, hvor Margarinefabrikken "Fyen" senere fik til huse, og der, hvor den kommunale genbrugsplads i dag ligger. Initiativtagere var ovennævnte Chr. Nielsen og Peder Rasmussen, der allerede i nogen tid havde drevet mejerivirksomhed på sin gård i Brændeskov.
 
Mejeriet åbnede den 17. maj 1881 med mejerist Julius Larsen (1859-1939) som bestyrer. Efter et ophold i Øster Jølby på Mors vendte han i 1890 tilbage som bestyrer og indtrådte som medejer, da mejeriet i 1894 omdannedes til et interessentskab og samtidig startede Margarinefabrikken "Fyen".

I 1911 blev han eneejer af begge virksomheder og drev dem frem til 1926, hvor sønnen Johs. Langelund overtog ledelsen af mejeriet. Margarinefabrikken blev skilt fra, og et nyt mejeri blev bygget på den modsatte side af vejen.

Da Hesselager Mejeri blev bygget, tænkte ingen på fremstilling af flødeis, men efter at dansk-amerikaneren, professor M. Mortensen, på et møde i Århus, hvor også Johs. Langelund deltog, havde slået til lyd for denne produktion, steg interessen, og allerede næste forår startede produktionen så småt i Hesselager.

Imidlertid havde man de egentlige forbrugere i Nyborg og Svendborg og afstanden dertil besværliggjorde forsendelsen, indtil der i 1928 anskaffedes en lille isoleret varevogn.

Hesselager Flødeis 4Hesselager Flødeis 2Lad os følge udviklingen de efterfølgende år:

1928: Fremstilling af runde ispinde.

1931: Anskaffelse af den første regulære isbil, og oprettelse af 50 kabinetter på Sydfyn og Langeland.

1933: Udvidelse med garager, hærderum og plads til råis-produktion.

1934: De firkantede ispinde overhaler de runde.

1937: Der indrettes finsk sauna til mejeriets personale og  -  mod betaling, til byens borgere.

1947: Udvidelse med en ny maskinhal og en to-etages bygning til kontorer og lagerrum.

Hesselager Flødeis 31947: Produktionen er steget fra 10.000 liter iscreme årligt de første år til 600.000 liter.

1947:   Regeringen indfører en afgift på is, 1 kr. pr. liter, hvilket i en periode medfører et mærkbart fald i omsætningen.

1956:             Hesselager Flødeis sælger nu is på hele Fyn og omliggende øer. Derudover er der et organiseret salg i Sønderjylland og på Lolland og Falster. Salget foregår fra mere end 750 udsalg, hvoraf ca. halvdelen er de kendte små ishuse.

1958: Civilingeniør Jørgen Langelund overtager ledelsen efter sin far, Johs. Langelund.

Hesselager Flødeis 5Foruden 8 slags ispinde  -  med eller uden chokoladeovertræk, producerer mejeriet isbåde og portions-is. Fremstillingen foregår mekanisk, så selve isen ikke kommer i berøring med menneskehænder. I højsæsonen er der beskæftigelse til 60-70 mennesker, som kan producere op imod 80.000 ispinde i døgnet. Det skyldes vidundermaskinen  -  en såkaldt Rollomaskine, som kan klare 6.000 ispinde i timen.

Også andre steder i landet havde man fået den ide at lave flødeis. Konkurrencen var hård, og flere mejerier måtte lukke eller fusionere.

I 1969 blev Hesselager Is slået sammen med Pyramide Is og Hellerup Is under navnet Sol Is, og produktionen i Hesselager stoppede.

hesselager_flodeis6Sol Is eksisterede kun frem til 1971, da det blev opkøbt af Frisko Is.

Arne Norsk Nielsen
Gudme Lokalhistoriske Arkiv 2007

Gå til toppen