Garveridrift i Svendborg er nu historie  -  der findes ikke garverier mere  -  det sidste, Elmo i Svendborg, lukkede ved årsskiftet 2004/04.
Tilbage fra den tid er kun få pelsberedere og en enkelt hudehandler.

En pelsbereder garver huder og skind med hår og uld på i modsætning til en garver som fjerner hår og uld inden garvningen.
Når en hudehandler garver huder og skind er det for at gøre varen langtidsholdbar og for at give garverierne muligheden for at købe en råvare, der er halvfabrikata til videre forarbejdning i den sortering garveren har ordre inde til.

I Svendborg var der tidligere, som i alle andre større byer flere garverier  -  fortrinsvis i Møllergade og Vestergade  -  typisk med få medarbejdere og ofte med en lille limfabrik, der anvendte den bortskårne hud.
Gennem årene var garverne i Svendborg blandt andet i Svendborg:

Garver Lerche  -  Møllergade 104
Garver Daniel Kyhl  -  Møllergade 95
Garver Niels Ålbech  -  Møllergade 63-67
Garver Brock  -  Møllergade 98-100
Garver Poul Petersen  -  Møllergade 86
Rasmus Frandsen  -  Vestergade 10
H. J. Winthers Garveri  -  Dronningholmsvej 48
Svendborg Fingarveri  -  Pasopvej 18

De to sidste fusionerede i 1990, men fusionen holdt ikke og garveriet blev solgt først til en privatperson og igen senere til det store svenske garveri Elmo, som så lukkede produktionen den 31.12.2003.
En æra var forbi  - der produceres i dag store mængder læder i Kina og Sydamerika billigere end der kunne produceres i Danmark og i disse områder findes enormt store garverier og hvor man indkøber overalt på kloden til videre forarbejdning.

Fra 1990 har der så været en systematisk indsamling af effekter fra garverierne i Danmark med det mål at etablere et garverimuseum.
Garveriforeningen i Danmark startede i 1948 med at donere et garvermesterhus fra Randers til Den Gamle By i Århus og indsamlingen fra 1990 blev foretaget med udgangspunkt fra slagterimuseet i Roskilde hvor det hele blev sat i magasin.

Det hele blev så flyttet i 2005 til Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup i Auning. Her er det hele nu ved at blive registreret og konserveret og målet er, at såvel slagteri-, garveri- og kølemuseerne samles og at man i 2007 kan starte med specialudstillinger fra de enkelte brancher.

Samtidig med dette arbejde er der også afleveret fotos  -  arkivalier og genstande fra de lokale garverier sammen med erindringer  -  og refleksioner fra et spændende garverliv til Svendborg og Omegns Museum, så der også her er en del af historien.

Kilder:

Årbogen 2005 Svendborg og Omegns Museum
Københavns Garverlaugs Bog 1635-1935
Jørgen Gleerup: Organisationskultur som læreproces og Kommunikation
       Svendborg Fingarveri 1931 - 1930

Gå til toppen