bryghuset115. april 1974 beredte Svendborg et stort chok. Tårerne kom frem hos mange borgere. Også hos byens daværende bykonge, borgmester Sved Aage Andersen.

Dagen efter var han i Fyns Amts Avis citeret for disse ord:

”Jeg havde tårer i øjnene, da jeg så ilden hærgen vort dejlige bryghus”.

Ja, for det var i Svendborg Bryghus at den røde hane forsøgte at slukke ølhundens glammen.

Ilden havde fat i tårnet, hvor maleriet var placeret. Det blev helt ødelagt og en del af etagerne over selve produktionsafdelingen ligeledes.

Brandfolkene fra Falck-Zonen høstede megen ros for en dygtig indsats, der begrænsede ilden.

Der skete alligevel skader for adskillige millioner kr. Det hele var dog ikke værre, end at bryggeriet allerede dagen efter kunne genoptage produktionen af Bock øl, så ingen kom til at mangle den lokale pilsner.

Skaderne på det smukke bryghus blev udbedret og livet kunne fortsætte sin uforandrede gang - i hvert fald på øl- og sodavandsfronten.

Historien om Svendborg Bryghus begyndte i 1848, da skipper V.T. Møller gik i land og grundlagde et hvidtølsbryggeri i Brogade. Møller døde i 1880 og ejendom og bryggeri blev købt af en ung driftig forretningsmand, Valdemar Hansen. Han begyndte også en produktion af eddike.

bryghuset_flaskerI 1897 kom han i forbindelse med ingeniør, cand. polit. P. Lymann. De blev enige om at opføre et bryggeri på Teglværksjordene ved Sct. Hans Vej.

Den 18. maj 1899 stod en smuk bygning færdig og navnet blev Svendborg Bryghus. Der var tegnet en aktiekapital på 250.000 kr. - eller omkring 16 mio. kr. i nutidens penge.

I 1900 blev storkøbmand J.P. Baagøes bryggeri Concordia i Bagergade opkøbt af Svendborg Bryghus, og i 1915 fulgte mineralvandsfabrikken Ørkild efter.

I 1967 overtog den store konkurrent i Odense, Albani Bryggerierne, aktiemajoriteten i Svendborg Bryghus. Der blev brygget øl og fremstillet mineralvand og SB klarede sig stort set pænt i årene frem. Ved 75 års jubilæet i 1974 skrev journalist Gunnar Juul i en større artikel i Fyns Amts Avis:

”Svendborg Bryghus er en god virksomhed for Svendborg og en velanskrevet arbejdsplads”.

I 1980érne begyndte SB at køre med underskud. Ganske vist var overskuddet i 1988 på 1,3 mio. kr., og det gav en vis optimisme hos bryggeriet, men det blev hurtigt skudt ned af Albani. Hovedaktionæren gjorde opmærksom på, at overskuddet hovedsagelig var tjent hjem via produktion, der var flyttet fra Odense til Svendborg, bl.a. Albanis eksportøl. SB’s egen Bock pilsner tjente ingen penge.

bryghuset_portenEfter 90 års brygning var det slut. Den 1. august 1989 lukkede Svendborg Bryghus. Den sidste pilsner var kørt af samlebåndet. En virksomhed, der var omfattet af en stor lokalpatriotisme, var historie. Nu fremstilles den nærmeste lokale øl – helt ude i Odense.

Entreprenørfirmaet Hans Jørgensen & Søn købte bygningerne og arealet. Resultatet var, at der fra 1993 er ældrecenter, ældreboliger og kontor for Skat.

Gå til toppen