Den 30. april 2001 var en lidt trist dag for mennesker, der kan og vil læse. Efter 159 år lukkede P. Brandts Boghandel i Gerritsgade 20 i Svendborg. En boghandel, der blev åbnet 18 år før fregatten ”Jylland” blev sat i søen og en boghandel, der f.eks. kunne forsyne det læsende publikum med H.C. Andersens og Søren Kierkegaards udgivelser, mens disse endnu var levende.
Det var Peter Brandt (1813-1894), der den 10. maj 1842 åbnede bogbinderi og boghandel i bygningen i Gerritsgade 20. Han, der var født i Middelfart, kom i bogbinderlære i Odense. Udlært drog Peter Brandt på valsen rundt i Europa.
Hjemvendt åbnede han med små midler bogbinderi og boghandel og de første år drog han rundt på markeder, bl.a. Egeskov Marked, for at sælge salmebøger og fotografialbum m.v.
Efter 10 års virke blev Peter Brandt i 1852 optaget i Boghandlerforeningen med ret til rabat. Det satte for alvor gang i boghandelen, og han vandt stor respekt blandt kolleger og ikke mindst hos sinde kunder.
I 1878 overtog sønnen, Vilhelm Brandt (1843-1921) forretningen. Han kom som 14-årig i lære først i bogbinderiet og senere i boghandelen.
Vilhelm Brandt var boghandler med liv og sjæl. Han vidst alt om bøger og kunne give kunderne en perfekt vejledning.
P. Brandts Boghandel blev stedet, hvor byens og omegnens kendte folk mødtes og udvekslede meninger om tidens strømninger indenfor politik og litteratur.
I 1907 lod Vilhelm Brandt det gamle forhus fra 1700-tallet rive ned. Et nyt, tegnet af den kendte arkitekt Magdahl Nielsen, blev opført. Den solide granitfacade og de røde mursten præger den dag i dag Gerritsgade og givver den travle forretningsgade et forment præg.
I 1909 kom den sidste Brandt til. Det var Vilhelms søn, Carl Brandt (1876-1956). Carl blev udlært hos faderen, men virkede i nogle år i ansete boglader i Kolding, København og Hamborg inden han kom hjem til Svendborg igen.
Nogle år oppe i 1900-tallet overdog Carl Brandt forretningen til sin mangeårige fuldmægtig Juel Henriksen, der i 1980 solgte til Alex Dørge. Han kom fra en stilling i universitetsboghandelen i Århus. Han giftede sig med boghandler Vibeke Salbøg, Hammel.
Alex Dørge og Vibeke Salbøg blev de sidste boghandlere i den gamle forretning. En større ombygning i naboejendommen til en modeforretning fik parret til at give op, da byggeriet ville betyde en lang tids lukning.
Nu sælges der så dametøj fra den imponerende flotte bygning, som heldigvis har bevaret facaden fra 1907 uændret. Mens en del af det oprindelige inventar fra boghandlen er bevaret hos Svendborg Museum.