købmandjørgensen1Rigmor og Johannes Jørgensen overtog ejendommen Lakkendrup Købmandshandel, også kaldt ”Perlekilde”, den 3. marts 1946, en uge efter deres bryllup. De omdøbte den til ”Nova” (ny/det nye) – et navn, som senere kom til at stå på nogle af forretningens cigarer.

De købte forretningen af engrosfirmaet Louis Pedersen, Svendborg, som i en del år havde drevet forretningen ved hjælp af forpagtere.

købmandjørgensen2Endnu tidligere - i 1920’erne og frem til o. 1933 - hed købmandsparret Marie og Jørgen Jørgensen. Marie var søster til købmand Rasmus Nielsen i Gudme.

Det var Rigmor Jørgensen, som passede forretningen. Hun var udlært i Pejrup Brugs, hvor hun var ansat fra 1939 til 1946, hvor hun blev gift med Johannes, som oprindelig var landmand.

Johannes tog et barber-/frisørkursus af et halvt års varighed og indrettede salon i en del af stueetagen. Huset blev senere udbygget med, bl.a. med en kvist.

købmandjørgensen3købmandjørgensen8I starten havde de ingen bil, men fik varerne bragt med lastbil eller med rutebilen, som havde stoppested ved smedjen på Ørbækvej. I 1948 købte de en personbil – en Ford A 29 - som også blev brugt til varekørsel. I 1954 anskaffede de en udlejningsbil – en Standard 8, som de udlejede i ca. 10 år. I en opgørelse fra 1954 var den korteste tur på 8 km og den længste på 624 km. I 1964 forulykkede en lejer med bilen, hvorefter de anskaffede sig en Opel Rekord, som dog ikke blev brugt som udlejningsbil.
De anskaffede også en Ferm vaskemaskine, som de udlejede.

købmandjørgensen10 I 1969 døde Johannes, og Marie anskaffede sig en varevogn – en Opel Kadett – som bl.a. blev brugt til at hente varer i Dagrofa på Fåborgvej i Svendborg. Her behøvede man ikke at købe kartoner, som det kunne være svært at få solgt inden udløbsdatoen.
Især i begyndelsen var det lange og hårde arbejdsdage. 6 dage om ugen var der åbent fra kl. 7 til 18, senere lukkede man om lørdagen til kl. 12. Alle varer var i løs vægt og skulle vejes af. Vareudvalget var stort - lige fra øl og gryn over søm, cement, hegnsklokker og waders til tjære og andre malerprodukter, dog ikke foderstoffer og brædder. Endvidere var der apoteksudsalg og iskiosk. Sidstnævnte havde også åbent om aftenen.
Dertil kom at mange unge kom fredag aften for at få ordnet hår, så på den måde blev købmandsforretningen et samlingssted for landsbyens ungdom.

Da der var flest kunder, var der ca. 100 familier, som benyttede forretningen - ca. halvdelen af dem benyttede kontrabog.

købmandjørgensen5I begyndelsen af 1980’erne var der 3 gange indbrud i forretningen. Derfor benyttede Rigmor årsskiftet 1983/1984 til at stoppe. Hun blev dog boende indtil 1997, hvor hun solgte huset.

Ejendommen benyttes nu til privat beboelse med adressen Sortemosevej 11.
”Nova” er blevet til ”Tangaasminde”, formentlig med tanke på Johanne Tangaa, som var husets første ejer.Kilde: Rigmor Jørgensen

Hans Hulgaard
Gudme Lokalhistoriske Forening og Arkiv, 2014

Gå til toppen