Amerikanske madrasser fra Søkildevej

american bedThe American Bed Spring Factory har ikke megen sydfynsk klang over sig. Ikke desto mindre var der i hen ved 37 år en fabrik med det navn på Søkildevej i Svendborg .

Den blev grundlagt af Jørgen Jørgensen. Han har ikke efterladt sig mange spor for eftertiden. Således vides det ikke, hvor han var født eller hvornår . Kun at han i 1900 kom til Svendborg efter 14 år i USA. I staterne havde han arbejdet i madras-branchen og havde tillært sig fabrikationen af de dengang ret nye springmadrasser.

Også hans svoger, H.P. Hansen, var i USA. Han startede Dansk Madras Co. i Nykøbing Falster. De to svogres fabrikker arbejdede tæt sammen. Nykøbing-fabrikken leverede til Sjælland, Lolland-Falster og eksporterede til Sverige og Norge, mens fabrikken i Svendborg klarede afsætningen til Jylland og Fyn og eksporten sydpå.

The American Bed Spring Factory lå på Søkildevej 8. Her var der opført en villa til fabrikantfamilien ved siden af fabrikken. Der er ikke efterladt kilder, der fortæller, hvor mange medarbejdere, fabrikken beskæftigede. Det må have været en del, da det meste af produktionen foregik håndværksmæssigt.

Svendborg Byhistoriske Arkiv har større artikel, der fortæller om de to fabrikkers produkter. Den er ikke navngivet og det er heller ikke oplyst, hvor den har været trykt. Måske er det blot en reklame-tryksag, som blev udgivet i 1907.

Om springmadrasserne hedder det:

”De former sig bekvemt om legemet, følger enhver bevægelse og afgiver et særligt behageligt leje. Og så er de lette at rense, der er ingen smuthuller for bakterierne. En mængde hospitaler og klinikker har anskaffet sig disse spiralmadrasser og lægerne anbefaler dem på det varmeste….”

Der blev også fabrikeret spiral madrasser, som kunne slås sammen og skubbes af vejen.

De får disse ord med på vejen:
”Særlig i vore dage, hvor lejen er så høj og stadig stigende kan det for mange have stor betydning at have et sengested om natten, som ikke står og tager plads om dagen. Man kan spare en stue derved….”

I 1937 var det slut med madras-fabrikationen. The America Bed Spring Facotory sælges til Juul Johansen, der har overtaget Svendborg Tekstilfabrik (se denne). Juul Johansen har store udvidelsesplaner og derfor køber han nabofabrikken.

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2018

Gå til toppen