Büngers nye fabrik i Vestergade 181, 1952I omkring 50 år var der en duft, en liflig duft, af friskbagt brød i omegnen af Vestergade 181 i Svendborg.

Duften kom fra Büngers Brødfabrik, som i en årrække forsynede bagere og andre butikker på hele Sydfyn med rugbrød, franskbrød og sigtebrød.

Det hele begyndte i 1885, da Niels Frederik Bünger åbnede et bageri på Søgårdsvej. Han flytter det til Vestergade i 1904.

Sønnen, Julius Bünger, kommer i bagerlære hos faderen, og i 1919 overtager Julius forretningen.

Julius Bünger var en driftig mand og opfindsom mand. I 1924 bliver bageriet omdannet til en egentlig fabrik, som en overgang også havde eget mølleri.

Bagermester Niels Frederik Bünger oprettede Büngers Brødfabrik, her fotograferet 1952Julius Bünger fandt hele tiden på nye metoder til at forbedre arbejdsgangene i brødfabrikken. Han indførte omfattende rationaliseringer, som vakte beundring i fagkredse.

Julius Bünger opnåede patent på en opslåningsmaskine. Den kunne ælte dejen og skære den ud i lige store stykker, og sparede dermed megen håndkraft i brødfremstillingen. Han fik Schulstad & Ludvigsens hæderslaget for sin opfindelse.

Julius Bunder besad en lang række tillidshverv. Han døde i 1963 i en alder af 68 år.

Sønnen, Verner Bünger, stod klar til at føre fabrikken videre. Han havde stået i lære i købmandsfirmaet Baagøe & Riber og efter et handelsskoleophold i Århus kom han hjem til Svendborg som bogholder i fabrikken.

I 1963 blev Büngers Brødfabrik omdannet til et familieaktieselskab med Verner Bünger som direktør.

Julius Bünger overtog fabrikken i 1919, her fotograferet i 1952I 1977 får Verner Bünger stillingen som administrerende direktør i Fynbo Brød A/S. Fabrikken i Vestergade forsøges solgt, hvilket ikke lykkedes og den lukkede. Dermed mistede 15-20 medarbejdere deres arbejde.

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2019.

Gå til toppen