gudbjergfolkedansere7 ”Gudbjerg Folkedansere” blev stiftet som selvstændig forening den 18. oktober 1982, men der har været danset folkedans i Gudbjerg i hvert fald helt tilbage til 1930’erne – i tilknytning til gymnastikafdelingen i ”Gudbjerg Idrætsforening”.

I løbet af 1960’erne og 1970’erne dalede interessen for folkedans, men i efteråret 1977 blev der på initiativ af Kaj Petersen fra ”Gudbjerg Sogns Borgerforening” og Inger Petersen fra gymnastikudvalget i ”Gudbjerg Idrætsforening” startet et hold med 25 dansere.
Arne Ploug tog sig af både musik og danseinstruktion det første år, men herefter blev det Ida Hansen, som ledede dansen, medens Erling Engholm og Arne Skovmann trakterede henholdsvis violin og harmonika.
Mange var dog af den opfattelse, at det var uholdbart og besværligt at være en del af to foreninger, og ønsket om at danne egen forening tog form.
Et besøg af en gruppe folkedansere fra byen Vorden i Holland i 1981 og ikke mindst et genvisit i Vorden i foråret 1982 forstærkede ønsket om foreningsdannelsen.

Efter at foreningen i oktober 1982 var blevet en realitet, blev der 2 år i træk arrangeret kursus i dragtsyning med Inger Marie Nøhr som instruktør.
I juni 1984 fik ”Gudbjerg Folkedansere” tildelt sin egen fane.

gudbjergfolkedansere2gudbjergfolkedansere8Foreningen har altid lagt meget vægt på både at deltage i lokale arrangementer og at have kontakt med andre dansere i ind- og udland, og det er gennem årene blevet til mange indholdsrige ture og genvisitter.
Her skal nævnes:

Oktober 1985: Tur til en dansegruppe fra Oxid i Sverige
Juni 1988: Første år med opvisning ved Harmonikatræf i Ringe – senere fulgt op af opvisninger ved træffene både i Ringe og i Lundeborg.
Maj 1990: Jubilæumsfest i Vorden i Holland
August 1990: Jubilæumsfest i Scheessel i Nordtyskland
April 1991: Folklore Festival i Prag
gudbjergfolkedansere3Juni 1991: Feriekolonien ”Houborg ” i Hou på Nordlangeland, hvor foreningen optræder for og danser med en gruppe ferierende handicappede fra Fyn
Maj 1992: Tur til Holland
Oktober 1993: Tur til Prag og Havirov i Tjekkiet sammen med Fåborg Harmonikaklub
November 1993: Tur til Oxid i Sverige
Juli 1995: Tur til Izminy i Ungarn
Juli 1996: Tur til Kulturby 1996 med bl.a. opvisning i Tivoli
Maj 1997: Tur til Havirov i Tjekkiet
Forår 1999: Tur til Litauen
September 2002: Tur til England
Juli 2004: Tur til Litauen, hvor 8 dansere, 2 spillemænd og 1 instruktør fra foreningen deltog sammen med dansegrupper fra Polen, Rusland, Sverige og Litauen i et EU-projekt om kultur og folklore på tværs af landegrænserne.
Juni 2005: Midsommerfest i Sverige efter invitation af dansegruppen ”Stjärnan
Juni 2011: Tur til Island

gudbjergfolkedansere4gudbjergfolkedansere5Foreningen har haft følgende formænd:
Kaj Petersen
Bodil Nielsen
Verner Christiansen
Jørgen Rosendahl
Ingrid Vilster
Kaj Petersen
Jytte Christiansen
Anna Sigurdardottir

gudbjergfolkedansere6Instruktører:
Arne Ploug, Ida Hansen, Inger Petersen, Anette Agger

Spillemænd:
Arne Ploug, Arne Skovmand, Erling Engholm, Alex Kingo, Peter Christensen, Hans Peter Hune, Arne Norsk Nielsen, Halldor Sørensen, Tove Sørensen.

Arne Norsk Nielsen
Gudme Lokalhistoriske Arkiv 2015

Gå til toppen