Faglig udvikling og muntert socialt samvær. Kendetegner Svendborg Presseklub, der med sine 100 år hører til en af de ældste i Danmark.
Klubben blev stiftet i 1919 og i de nærmeste år derefter var mediebilledet knapt så broget som i dag. Det talte dagbladene Svendborg Avis, Sydfyns Social-Demokrat og Svendborg Amtstidende. Odense-aviserne Fyns Venstreblad, Fyns Tidende og Fyens Stiftstidende havde lokalredaktioner i Svendborg.
Medlemsskaren var udelukkende skriverkarle, der følte trang til faglig udvikling og en distance til det mere politiske og personlige nag mellem lokalpressens chefredaktører.
I dag er mediebilledet mere spraglet. Af de tre aviser overlevede kun Svendborg Avis som Fyns Amts Avis. Nu tæller medlemmerne af presseklubben også pressefotografer, radio- og tvmedarbejdere, grafikere og kommunikatationsfolk.
Manden bag stiftelsen af presseklubben i 1919 var redaktionssekretær på Svendborg Avis Valdemar Orloff (1872-1955).
Orloff var stort set aktiv til sin død som 83-årig i det fag, han havde viet sit liv til. Han er citeret for at sige: ”Er man journalist, er man det altid, hver dag, hele året, hele livet”.
Op igennem tiderne blev der holdt mange sammenkomster, ligesom virksomhedsbesøg i og uden for Sydfyn stod højt på programmet. Der blev taget god hånd om unge sjæle i pressen, så de lærte fagets bedste sider.
I 1970´erne var ”Plydsen” i Kattesund stedet, hvor ikke kun journalisterne kom, men også en række af byens indflydelsesrige borgere. Her kunne tørsten ikke kun slukkes. Der kom også fyldige notater på blokkene, som blev til nyheder i næste dags aviser.
Da ”Plydsen” stod overfor nedrivning, var fremtrædende medlemmer af presseklubben i forreste front med protester, men det var forgæves. Deres elskede værtshus lukkede 15. januar 1993.
Nu blev Face Inn i Gerritsgade stedet, hvor pressefolkene holder deres sammenkomster. I tidens løb har talrige kendisser besøgt klubben for at oplyse, udveksle synspunkter og underholde.
Fra listen kan nævnes Ritt Bjerregaard, Annette Vilhelmsen, Franz Füshsel, Hans Engell, Joan Ørting, Johannes Møllehave, Lise Nørgaard, Tøger Seidenfalden , Niels Helveg Petersen, Steffen Jensen, Jan Pytlick,
Stéphanie Surrugue, Henrik Qvortrup, Jan Schou, Josefine Ottesen, Anders Agger og mange mange flere.
Gæster i presseklubben kan tale helt frit fra leveren, da der er totalt referat forbud den aften.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2019.
Kilder Fyns Amts Avis og skriftet 100 år med Svendborg Presseklub.