Casanova – alle tiders forlystelsessted

gerritsgadeHverken før eller siden har Svendborg haft et forlystelses-sted, der overgår Casanova.

Herfra er der masser af lidt ældre, som gode minder. Måske var det her, livsledsageren blev fundet. Eller de kan mindes vidunderlige stunder med god mad og smægtende dansemusik. Casanova var på et tidspunkt et af Danmarks største og mest berømte etablissementer i show branchen.

Nutidens læseren må se på den store parkeringsplads i Gerritsgade på rådhusets bagside og hele Nordeas gulstensbygning for at finde stedet, hvor Casanova lå. Her var der foruden restaurationen også plads til en Esso benzin tank, isenkramforretningen Dansk-Svensk Stål og All Radio.

Hele herligheden blev revet ned for i 1976 at gøre plads til den bygning, som den daværende Andelsbanken rykkede ind i.

I 1970 solgte Casanovas ejer, Niels Christoffer Sørensen, alle bygningerne på den 2100 kvadratmeter store grund til Andelsbanken ved direktør Helge Søgård. Prisen var knapt fire mio. kr.

Meningen var, at bank og kommunen i fællesskab skulle have opført et større kompleks med forretninger m.v.. Svendborg Kommune nølede, og til sidst besluttede Andelsbanken selv at bygge.

Efter købet i 1970 forpagtede Andelsbanken Casanova ud. Den første lejer var restauratør Arne Nielsen, der i forvejen drev et par natklubber i Svendborg. Tre år efter var det slut med underholdningen i bygningerne. Den tidligere ejer af Vindeby Kro, Gerda Petersen, blev den sidste restauratør. Hun måtte give op efter kun 11 måneder.

Så blev nøglen drejet og publikum måtte søge andre dansegulve.

junglebarenrestaurantcasanova_passagen

Manden bag Casanova, Niels Christoffer Sørensen, var en farverig og højst usædvanlig person.

Han blev født i 1892 i Ø. Aaby i en fattig familie, og han var en velbjærge mangemillionær, da han i 1970 trak sig tilbage.

Niels Christoffer Sørensen kom i lære hos en købmand i Stenstrup. Han havde handelstalent og var en overgang direktør for Thurø Kro og købmand og det hedder sig, at han sprængte Thurø Bank.

I 1920 købte han det hensygnende Hotel Royal i Gerritsgade, og det var her han skabte Casanova. Facaden mod Gerritsgade var beskeden, men igennem en smøge kom publikum ind i en stor, flot restaurant, der nærmest blev betegnet som en koncertsal.

En annonce fra 1955 fortæller en del om stedet. Det oplyses således, at Erik Hansens transmissionsorkester spiller hver dag fra kl. 20 til 2. Der lokkes med et første klasses køkken og i Jungle baren fås internationale cocktails og long drinks. Hver aften er der fjernsyn i baren, hvortil der ikke kræves nogen entre.

Det var ikke enhver starut, der fik adgang til Casanova. I hvert fald skulle vedkommende være klædt i smoking eller i det mindste et pænt jakkesæt. Og uden slips var det ganske håbløst at forsøge at komme ind. Der var stil over det.

niels_christoffer_soerensenNiels Christoffer Sørensen var helt igennem en mand, der havde skabt sin rigdom med egne evner. Han var også en mand, der bl.a. afskyede alt, hvad der havde med autoriteter at gøre – og herunder advokater. Han nægtede at sælge sin ejendom til Svendborg Kommune, men fik tillid til bankdirektør Helge Søgaard og solgte til Andelsbanken.

Da Niels Christoffer Sørensen fyldt 80 år i 1972 blev det noteret, at han var frisk i munden. Han kunne have tilbragt sin halve tid i retten, hvis folk havde gjort alvor at anlægge injurie sag mod ham.

”Svinene ved jo, at jeg har ret”, kommenterede han rapt.

Jo, helt almindelig var denne Sørensen ikke…

Gå til toppen