Byens hotel

ny_hotel_svendborg3Hotel Svendborg blev grundlagt for penge, der kom fra byens borgerskab – og fra USA

”Det hæver Svendborg op som en første klasses turistby”. ”Det er udstyret som det kræsne publikum kræver”.

De lokale aviser flød over med store ord, da Hotel Svendborg den 26. maj 1955 blev taget i brug ved en større festivitas.

Svendborg havde behov for et nyt, moderne hotel. Det blev bl.a. illustreret af, at borgmester Ferdinand Jensen ved åbningen oplyste, at over 300 personer i sommeren 1954 måtte indkvarteres hos private.

Allerede i 1930érne blev der dannet et aktieselskab, hvis formål var at få opført et nyt hotel. Den tyske besættelse af Danmark 1940-1945 gjorde, at selskabet blev opløst.

Aldrig så snart var tyskerne ude af landet, før et nyt aktieselskab blev stiftet i sommeren 1945 med formanden for Handelsforening, direktør P. M. Pedersen, i spidsen. Da byggeriet gik i gang var der tegnet en aktiekapital på 700.000 kr., hvilket svarer til 9,5 mio. nutidskroner.

ny_hotel_svendborg_1Mange gode kræfter i byens borgerskab samlede sig om sagen. Der blev bevilget en mio. kr. af de såkaldte Marshall-midler, som USA havde stillet til rådighed til genopbygningen af Europa efter anden verdenskrig.

Svendborg Kommune var stærkt involveret i sagen. Der blev indgået en aftale om, at A/S Hotel Svendborg skulle opføre en biograf ved siden af hotellet. Derefter skulle kommunen leje Scala. Det var dengang kommuner drev biografer.

Byggeriet betød, at en del huse blev revet ned. I forbindelse med hotelbyggeriet blev der anlagt en større plads foran. Det er den, der i dag hedder Centrumplads.

Hotel Svendborg blev opført i seks etager og var tegnet af arkitekterne J. F. Müller og N. Wienrich. Hotellet blev udstyret med 56 værelser og 88 senge, en større sal, restauration m.m.

Aktieselskabsbestyrelsen bestod i 1955 af formanden, skibsreder A.E. Sørensen, fabrikant E. Halberg, borgmester Ferdinand Jensen, møller Jørgen Petersen, konsul J.P. Baagøe Riber og landsretssagfører A.L. H. Elmquist.

Den første direktør var H. Hjøllund Jensen, der var uddannet på førende hoteller i ind- og udland. Første køkkenchef var Tage Olsen, som kom fra ”Safari” i Aalborg.

I løbet af 1970érne oparbejdede hotellet med et større og større underskud, og i september 1978 købte Harald Halberg Export A/S hotellet for 3,5 mio kr., ca 12 mio. kr. i vore dages penge.

ny_hotel_svendborg_2Gennem tiderne har familien Halberg ofret store summer på Hotel Svendborg. Der fandt en udvidelse sted i 1984 og i 2001 blev der bygget til for ca. 50 mio. kr. Det bebyggede areal er nu på 4000 kvadratmeter – næsten en fordobling.

Nu råder hotellet over 140 værelser, en stor konferencesal og andre faciliteter. Der er bygget værelser herover Scala, som i samme forbindelse blev kraftigt udvidet og moderniseret. Værelserne er så godt isoleret, at gæsternes nattesøvn ikke forstyrres af udfoldelserne på filmlærredet.

Svendborg Byråd sagde i 1999 ja til udvidelsen. Det skete ikke uden protester. Byggeriet kostede bl.a. den smukke rødstensvilla på hjørnet af Kedelsmedestræde og Tinghusgade livet. Den var opført i 1907 og tegnet af den berømte arkitekt Johannes Magdahl Nielsen.

Men byggeriet blev gennemført og Hotel Svendborg hævder sig fortsat som byens hotel. Hotellet fik i 2002 Svendborg Sparekasses Svendborgprisen. Og begrundelsen var netop, at udvidelsen har gjort byen til et af Danmarks bedste konference steder.

Gå til toppen