Et hotel, der ligger et lille stenkast fra Ærøfærgens leje, hedder naturligvis Ærø.
Det fortoner sig i de historiske tåger, hvornår det egentlig blev værtshus og hotel, og hvem der startede det hele. I 1906 er det noteret, at værten hed Anders Mourits Hansen. I 1935 hed ejeren C. Knudsen, men ellers skal vi langt op i vore dage, før vi kender noget mere fast til hotellet.
Hotel Ærø med adressen Brogade 1 menes bygget i 1860 i baggården til Brogade 3, som ejendommen indtil 1925 var en del af. Brogade 3 menes opført i slutningen af 1709.
I værket Bevaringsværdige Huse i Svendborg gamle Købstad, udgivet i 1975, betegnes Hotel Ærø som ”en smuk afslutning på Brogade og samtidig giver bygningen Havnepladsen et livlig og venligt bymiljø”.
I 1975 blev der givet restauratør Chr. A. Sørensen tilladelse til at bygge en fortovsterrasse til helårsbrug. Sørensen havde kort forinden erhvervet hotellet af Poul Rasmussen.
Op igennem 1970’erne, 1980´ og et stykke ind i 1990’erne stod Tove Sørensen ved roret. Hotel Ærø blev kendt for veltillavet god dansk mad i rigelige mængder. Der var dem, der anså Tove Sørensens biskemad som den suverænt bedste i kongeriget.
I mange år havde Svendborg Marineforening mødelokale i et særligt rum på hotellet. Og dette var fyldt med smukke, værdifulde maritime malerier og genstande.
Den 1. maj 1994 afhændede Tove Sørensen hotellet. Køberne var ejendomsmatadorerne direktør Jørgen Lundsgaard og skibsreder Niels Højlund. De forsøgte at få Tove Sørensen til at fortsætte som forpagter. Det afslog hun.
I stedet blev den skibskok uddannede Ellen Sandal ansat. Hun blev i 1998 afløst af Per Rytter og Winnie Jacobsen. I 2003 vendte Ellen Sandberg tilbage efter at hun havde arbejdet i Østen.
Omkring 2000 blev Hotel Ærø udvidet med en tilbygning ud i baggården. Den rummer 25 værelser.
Naboejendommen, Brogade 3, husede i mange år den spøjse USA-forretning. Den blev i 2002 revet ned og Lundsgaard og Højlund byggede værtshuset ”Hvalfisken”, som nu er en integreret del af Hotel Ærø.