Jørgen Vesta Jensen - skibsreder i storm og stille
“Nu skal jeg skaffe 400.000. kr., og jeg aner ikke, hvor jeg skal hente dem, men det er jo ikke første gang, at jeg møder modstand i mit liv, så der er kun et at gøre: Go ahead.”
Disse ord fra skibsreder Jørgen Jensen (1920-2007) faldt den 4. september 1986, kort efter at han ved retten j Svendborg var idømt tre måneders betinget fængslet og konfiskation af 400.000 kr.
Dommen fik han for med et af sine skibe at have transporteret våben til Sydafrika, hvilket ifølge FN var forbudt.
“Go ahead”bemærkningen var typisk for Jørgen Jensen. Han var en sømand af den gamle skole og vidste, at livet indeholder både storm og stille.
I juni 1986 fik han et af sine skibe, “Pia Vesta”, beslaglagt i Panama. Myndighederne påstod, at der var smugler våben om bord. Efter lange tovtrækkerier fik besætningen lov til at rejse hjem, men “Pia Vesta” kom aldrig tilbage til rederiet og påførte det store tab.
Dommen og tilbageholdelsen af “Pia Vesta” gav stor medieomtale. Det er som en dygtig skibsreder, han huskes i det maritime miljø. Om Jørgen Jensen kan man med titlen på en dansk spillefilm fra 1948 sige “Støt står den danske sømand”. Han satte sin egen kurs og holdt den, ligesom hans til tider 100 søfolks ve og vel vægtede tungt.
Jørgen Jensen var sømand i tredje generation og stod til søs som 14-årig. Under krigen tog han skibsføreruddannelse på Svendborg Navigationskole. Hans far døde i 1945. Derefter overtog sønnen fartøjet “Vesta”, som var et hollandsk fiskeskib, ombygget til fragtskib.
Dermed var rederiet Vesta etableret og blev med tiden udviklet til et af Svendborgs største rederier med op til seks coastere i søen. Allerede i 1950’erne bestilte Jørgen Jensen en nybygning i Husum. Flere sydfynske rederier fulgte hans eksempel. Disse lod skibene sejle som partsrederier, mens Jørgen Jensen selv drev sine skibe. Det gav ham større frihed til at disponere, mente han.
I 18 år indtil 1999 var Jørgen Jensen formand formand for den agtværdige Prinds Valdemar Forening, der støtter sømandsenker. Han lagde stor vægt på, at der ved den årlige festmiddag blev sendt et telegram med en hilsen til hendes Majestæt Dronning Margrethe. Ved midnat rejste alle sig op for at synge “Der er et yndigt land”. Sømanden ærer konge, flaget og fædrelandet, som Jørgen Jensen bemærkede.
I 2002 sluttede omkring 60 års rederivirksomhed. Den da 82-årige reder var egentlig indstillet på at fortsætte, men tiderne havde ændret sig. To af hans coastere, “Gerda Vesta” og “Jørgen Vesta”, var oplagt i Svendborg Havn. Det var svært at finde last til den størrelse skibe. De sidste år havde de sejlet med underskud.
Jørgen Jensen kaldte fragtraterne latterlige lave og brændstof priserne høje. Skibene blev solgt til udenlandske interesser.
“Her i Danmark er der ingen forståelse for småskibsfarten. Det er synd for landet og ikke mindst for ungdommen”, sagde rederen til Fyns Amts Avis.
Avisen oplyste, at “Gerda Vesta” havde sejlet mindst 600.000 sømil om året siden hun var en nybygning i 1978.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2023.