Byrådspolitiker i Svendborg
vagnaageandersenVagn Aage Andersen (1937–2022) var i 10 år medlem af Svendborg Byråd, hvor han repræsenterede Socialistisk Folkeparti. 
Vagn Aage Andersen beskrives som en  politikertype, der ikke var bundet af taktik. Han forsøgte at sætte ærlighed og redelighed i højsædet. Han var ikke interesseret i magten for magtens skyld. Han ville bruge den for at forandre og forbedre.
 
Vagn Aage Andersen kom i byrådet i 1985 og blev formand for socialudvalget. I 1989 valgte han at trække sig som 
formand. Socialdemokratiet og Venstre vedtog et budget, der indeholdt effektiviseringer og besparelser. Det kunne Vagn Aage Andersen ikke stå inde for. Han forlod formandsposten uden at smække med døren. Det skete stille og roligt og han gav besked om sin beslutning i god tid. Ordentlighed var Andersens adelsmærke.
I de fire år som socialudvalgsformand blev der indrettet ældrecentre  og de ældre medborgere fik deres eget hjem i disse centre. Det lå Vagn Aage Andersen meget på sinde, at det blev gjort på en nænsom og menneskelig måde.
Vagn Aage Andersen trådte ud af byrådet i 1996. Udadtil gik  han på pension, men på de indre linjer i SF spillede han fortsat en rolle.
 
Vagn Aage Andersen blev født i Gamborg ved Middelfart. Han valgte ligesom sine to søskende lærergerningen, og blev færdiguddannet i 1959 fra Jelling Statsseminarium.
Han var en kort tid underviser på handelsskolen i Grønland, hvorefter han fik ansættelse på Virum Skole.
I foråret 1967 blev Vagn Aage Andersen gift med Sonnie, der blev hans livsledsager. Parret flyttede til Thurø, som blev basen for familien, der efterhånden blev forøget med tre døtre.
I 1967 blev Vagn Aage Andersen lærer på Byskolen (nu Ørkildskolen Byen). Han engagerede sig i det fagpolitiske og var en årrække formand for Svendborg og Omegns Lærerkreds. 
I 1982 havde han fået nok og sagde sin stilling op. Det skete uden et sikkerhedsnet. Han steg på sin cykel og trampede rundt for at finde et nyt job, hvilket ikke lykkedes. Han endte i naturplejen, et beskæftigelses projekt. En tid, han senere betegnede som den bedste, han nogensinde havde haft. Han lærte meget af de kreative og anderledes mennesker, han arbejdede sammen med i projektet.
 
Vagn Aage Andersen var ikke bleg for at indrømme egne mangler. Han sagde, at 20 procent af alle lærere aldrig skulle have været lærere, og at han selv hørte til blandt disse. Som fagligt aktiv havde han set nok af pædagogiske ringvrag, der ikke mere magtede opgaven. Til skade for elverne og ikke mindst dem selv. 
Vagn Aage Andersen tilbragte sine sidste år på Bryghusets Plejecenter, som han havde været med til etablere i sin tid som socialudvalgsformand.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv.
 
Gå til toppen