Hele verden som legeplads

Læge Lasse Hessel (1940-2019)

“Han har hele verden som legeplads. Færdes lige hjemmevant i New York som i Manchester og tager gerne et hurtigt møde i en travl lufthavn for at få en aftale på plads. Alligevel er han hesselhavnet i Svendborg”.

Sådan hed det i  indledningen til en større artikel i Fyns Amts Avis den 6. September 2000 - otte år efter at læge Lasse Hessel havde slået sig ned i en villa i Rantzausminde.  Flere år i udlandet var slut. 

Lasse Hessel blev født i København og var uddannet cand. med.  fra Københavns Universitet i 1971. Derefter begyndte en lang række opfindelser på det lægelige område, som både gjorde ham kendt, rig og omdiskuteret. 

I fire år til 1979 var Hessel lægeskribent på Politiken og senere “Familiy Doctor” i New York Times. Samtidig skrev han bøger, bl.a. om graviditet, fødsel og akupunktur.

I 1976 opfandt han Fiberpillen, som blev stærkt kritiseret, men blev en stor succes, hvilket også var tilfældet med slankepillerne “Minus kalorier”.

Mest kendt er Lasse Hessel for sin opfindelse af Femidomet - prævention til kvinder og beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme som aids. I 1992 solgte han rettighederne til en britisk virksomhed. Mere end 50 millioner femidomer blev via FN og WHO doneret til ulande, hvor aids var udbredt.

I den nævnte artikel fra 2000 hedder det bl.a. om Lasse Hessel:

“Han er tursuskandidaten, der skar sig selv i fingeren, første gang han skulle operere. Han er den unge reservelæge på Gentofte Sygehus med de første opfindelser i hovedet. Han er den praktiserende læge i Kongens Lyngby med den eksklusive praksis. Han er forfatteren med mere end 40 titler bag sig. Han er forskeren, der hellere vil bruge sin viden til at forebygge end helbrede.  Han er den benhårde forretningsmand, der flytter rundt med millionerne i et net  af selskaber, så selv en garvet revisor må kunne blive forpustet”.

Efter en del år i London flyttede Lasse Hessel til Svendborg i 1992. Det skete efter ønske fra hustruen, Tove, der ville hjem.

Det betød ikke, at hendes husbond, holdt sig i ro og kun spillede golf eller kørte rundt i sin Rolls Royce eller i sin Mercedes. 

Lasse Hessel fortsatte sine aktiviteter fra lokaler i den tidligere Kellog´g’s. bygning. Flere opfindelser blev det til, bl.a. titaniumringen “Colo Tab”, der erstattede stomiposer.

Lasse Hessel fik arrangeret jazz festival i Svendborg. Han blev ejer af et smukt gammelt træskib,  Palanatoke, var aktiv motionsfodboldspiller og en tid storsponsor for SfB.

Mod slutningen af sit liv måtte Lasse Hessel lide den tort , at hans to selskaber blev tvangsopløst og i 2016 blev han erklæret for personlig konkurs. Ægteparret måtte flytte fra en stor villa med sundudsigt i Rantzausminde til en mindre i Kogtved. 

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2024

Kilder Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende. 

 

Gå til toppen