Forstander på Svendborg Maskinmesterskole
I årtier var Per Abildskov (1936-2024) en markant profil i Svendborgs maritime uddannelsesmiljø.
Han var med til opbygningen af Svendborg Maskinmesterskole og var indtil 2002 leder af samme.
Skolens grundlægger Viggo Schultz (se denne) rullede en dag i 1965 sin lille sorte Folkevogn op ved Svendborg Rutebilstation. Her steg en ung ingeniør fra Aarhus om bord. Det var Per Abildskov, som havde set en annonce i Berlingske Tidende. Her blev der søgt efter en medarbejder til maskinmesterskolen under udbygning.
Skolen havde hidtil fungeret som en afdeling under Svendborg Tekniske Skole. Under Viggo Schultz dymamiske ledelse fik skolen selvstændig status med egne bygninger på A.P. Møllersvej fra 1969.
Per Abildskov tog ved lære, og da Schultz i 1978 var valgt til borgmester i Svendborg, blev Abildskov først konstitueret og senere udnævnt til maskinmesterskolens forstander.
Per Abildskov fremtidsikrede skolen. Der blev etableret avancerede maskinsimulatorer. I 1971 begyndte en olieteknologisk uddannelse i samarbejde med Mærsk Drilling. I 1986 åbnede gasskolen, så maskinmestre var rustet til udbygningen af naturgassen. Der blev i den forbindelse oprettet en kursusafdeling, der tilbød maskinmestre efteruddannelse, hvis de f.eks ville beskæftige sig med etablering af naturgassen.
Henimod årtusindeskiftet opstod der tanker om en koncentrering af de maritime uddannelser i Svendborg. Det endte med dannelsen af Svendborg Internationale Maritime Academy (SIMAC). Svendborg Maskinmesterskole og Svendborg Navigationsskole blev grundstammen i sammenslutningen. Nu blev alle maritime uddannelserne samlet i en institution.
Per Abildskov gik helhjertet ind for det nye samarbejde.
Oprindelig var Per Abildskov uddannet svagstrømsingeniør. Han aftjente sin værnepligt i Søværnet og var ansat i et rådgivende ingeniørfirma, inden han kom til Svendborg, hvor han lagde sin livsgerning.
Per Abildskov var en overgang formand for CAMA kollegierne og indtil 2012 for Svendborg Museum.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2024