Den 2. februar 1956 blev Josefine Ottesen født i København. Indtil hun var syv år boede hendes familie i Nordjylland, men så flyttede hendes mor til Sjælland og tog Josefine med sig. Hendes mor er forfatteren Thea Bank Jensen, som var lidt anderledes end de andre børns, fordi hun var flygtning og forfatter.

Josefine Ottesens barndom var fyldt med historier, men hun lærte også andre kunstneriske områder at kende. Som 11 - 12-årig skrev hun digte og senere blev det fabler hun foretrak. Josefine Ottesen tænkte dog ikke på at blive forfatter, hun ville hellere have noget med teatret at gøre. Josefine Ottesen afsluttede sin folkeskole i Jægerspris og blev boende hjemme til hun var 18 år.

Da Josefine Ottesen var 19 år begyndte hun at lave teater og senere tog hun til USA, hvor hun blev uddannet som både skuespiller og gøgler ved dell'Arte, School of Physical Theatre.

Da hun i 1981 kom hjem til Danmark startede hun et børneteater som hun kaldte "Verdens Lilleste Cirkus Variete Theater". Her lavede hun teater som var anderledes end børneteater almindeligvis var. Gruppen blev meget populær hos publikum i firserne, og da stykkerne var skrevet af Josefine Ottesen fik et forlag fat i en af hendes historier, og hun blev opfordret til at skrive en bog.

I 1983 udkom Josefine Ottesens første bog som hedder "Eventyret om Lindormen og Prinsesse Morgenrøde". Samtidig med at hun stadig arbejdede med sit teater skrev hun en historie, Eventyret om Fjeren og rosen, den blev udgivet i 1986 og blev mødt af anmeldere, der ikke var enige om bogens kvaliteter.

Dog blev Josefine Ottesens ualmindelige måde at skrive på anerkendt af mange i den litterære verden, og i 1987 fik hun Kulturministeriets Børnebogspris. Hun blev glad for prisen, men syntes på dette tidspunkt stadig, at det var børneteatret, der var stedet hvor hun skulle lægge sine kræfter.

Josefine Ottesen har uddannet sig til instruktør på British Theater Association i London i 1986-1987, og i 1997 blev hun færdig som cand. phil i dramaturgi på Århus Universitet, med blandt andet et årsværk bestående af studiet i børne- og ungdomskultur ved Center for Kulturforskning ved Odense Universitet. Samtidig har hun hele tiden instrueret forestillinger for Gadesjakket i Odense, Fair Play i Holbæk og Fuld fart frem.

Som skuespiller har hun optrådt på Baggårdsteatret i Svendborg i årene 1977 - 1978, i Verdens Lilleste Cirkus Variete Theater i årene 1981 - 1988, og desuden har hun lavet opgaver for DR og reklamefilm.
Efter de første bøger var blevet accepteret i Danmark har Josefine Ottesen mere og mere brugt sin tid og sine kræfter på at skrive bøger, mest for børn og unge. Hun er en yderst produktiv forfatter, og det er ikke et særsyn, at der fra hendes hånd udkommer adskillige børne- og ungdomsbøger på et år.

Desuden tager Josefine Ottesen ud på skoler og andre institutioner, og underviser i dramaskrivning og skuespil. De samme og andre steder holder hun foredrag om sine bøger og lader tilhørerne blive lukket ind i sit utrolige, eventyrlige fantasyunivers.

Børnene har også betydet meget for hendes valg af emner og hendes måde at skrive på. Josefine Ottesen skriver både billedbøger, højtlæsningsbøger, letlæsningsbøger, W.i.t.c.h.-bøger og store fantasyromaner.

Forfatter: Thomas Matthiasen, Svendborg Museum.

Gå til toppen