En skibsreder, en fordrukken forfatter, en katolsk forfatter og en gammel amtmand er foreløbig professionerne på de fire æresborgere som Svendborg har haft.tom_kristensen1

Den sidst udnævnte æresborger er skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, der i 2001 fik hæderen for sin store indsats for byen. Han havde nogle år forinden sørget for, at Svendborg Kommune fik en borgmesterkæde.

I 1970 havde byen udnævnt forfatteren Tom Kristensen til æresborger. Eller rettere sagt, så havde byen overtaget ham fra Thurø sogn, der havde udnævnt Tom Kristensen til æresborger inden kommunalsammenlægningen i 1970.

Johannes Jørgensen blev udnævnt til æresborger i 1936 i anledning af hans 70 års fødselsdag. Han var født i Svendborg, men flyttede tidligt til København og boede siden i blandt andet Sverige og Italien inden han i 1953 flyttede tilbage til Danmark og tilbragte sine sidste tre år i æresboligen i Fruestræde.

Den fjerde æresborger er formodentlig fuldstændig ukendt i vore dage. Det er den daværende amtmand Grev Ludvig Frederik Henrik Brockenhuus-Schack, der i 1901 blev æresborger i Svendborg.

Brockenhuus-Schack var amtmand i Svendborg i perioden mellem 1867 og 1905. Han fik bygget amtmandsboligen "Ørkildshus" på Tvedvej. Bygningerne blev siden hen til hovedsæde for Svendborg Amt. Da det blev nedlagt blev det omdannet til politistation.

johs_jorgensen2portr_t_1926Det store spørgsmål er hvem der bliver Svendborgs femte æresborger?

Gå til toppen