Rosenrn_1Harald Rosenørn Nielsen blev født i Vejstrup den 25. juni 1877 (Landevejen 61) som søn af husmand og møllebygger Martin Nielsen (død 1922) og distriktsjordemoder Anne Kathrine Nielsen - født Andersdatter (død 1935). Hun praktiserede i en høj alder og var 83 år, da hun bistod ved den sidste fødsel.
De fik syv børn - tre sønner og fire døtre. En af pigerne døde som lille.
Harald blev udlært som maler og tog derefter på valsen i Sydtyskland og Østrig, hvor han fik kost og logi for at udføre malerarbejde og andet..
 
I 1906 blev han gift i Århus Domkirke med Olga, født 1883, som stammede fra Århus. De fik to børn, Alfred Rosenørn (1908-1976) og Sigrid Rosenørn (1907-1927).
I begyndelsen af 1900’tallet nedsatte han sig som malermester i ejendommen Landevejen 78, hvor han boede med sin familie. I en periode lejede han et værkstedslokale hos fotograf Gerda Petersen, som boede på den modsatte side af vejen. Efter datterens tidlige død i 1927 overtog han forældrenes ejendom og fortsatte sin malervirksomhed derfra., og Olga Rosenørn indrettede manufakturforretning samt håndkøbsudsalg fra Hesselager Apotek i den ene ende af ejendommen.

Rosenrn-11Maler Rosenørn udførte almindeligt malerarbejde for byens borgere, men havde desuden evner som kunstmaler. Motiverne hentede han for det meste i lokalområdet, og han malede både landskaber, bybilleder, og ejendomme plus enkelte portrætter. Engang imellem foretog han ture i Jylland med cykel og malergrej og besøgte bl.a. egnen omkring Varde og Kolding. Også Falster, Nordfyn og Ærø har han besøgt. Desuden kendes han for at have malet altertavlen i Vejstrup Valgmenighedskirke og østgavlen i Vejstrup Forsamlingshus.
Hans malerier er af vekslende kvalitet, og det er meget svært at vurdere hans værker, da næsten ingen af hans billeder er blevet solgt i fri handel. De er gået i arv fra slægt til slægt. Når nogen på egnen ville købe et af hans malerier, fik de blankt nej.
I stedet tilbød maler Rosenørn at male en kopi, som de så kunne købe for 500 kr.
Der kendes ca. 70 originale malerier, og ligeså mange kopier. Rosenrn_3
Harald Rosenørn mistede sin hustru i 1945. Sønnen Alfred Rosenørn overtog ejendommen og malerforretningen sammen med hustruen Edith, som drev en butik med salg af tøj, garn, tobak m.m. Harald Rosenørn indrettede sig i en lejlighed på 1.sal, hvorfra han kunne nyde den maleriske udsigt over Langelands Bælt og Langeland.
Han fortsatte med at male malerier lige indtil sin død i 1962.
Maler Rosenørn var kendt for sit lune og sit gode humør. Han havde en uhøjtidelig indstilling til livet og døden, og det fortælles, at da han døde, blev han lagt i kisten uden låg på. Han blev båret ned i stuen, hvor gode venner mindedes ham med muntre historier og en tår gravøl.
Han blev begravet den 9.april ved den nærliggende Vejstrup Valgmenighedskirke.

Rosenrn_4Ejendommen Landevejen 61 er flere gange blevet påkørt af biler, da det lå ganske tæt ved kørebanen.
I 2006 blev det ødelagt ved en brand. Det er nu nedrevet og et ny hus er under opførelse – ikke helt så tæt ved vejen.
I 2005 blev der holdt en udstilling i Vejstrup Forsamlingshus af ca. 60 af Harald Rosenørns billeder.

Nederst ses affotograferinger af 3 Rosenørn-malerier.

Arne Norsk Nielsen
Gudme Lokalhistoriske Arkiv 2008 
 
 
 

 Rosenrn_7Rosenrn_8

 

 

 

Gå til toppen