Det vakte opsigt og glæde i søfartsbyen i Svendborg, da et lokalt rederi i løbet af 1986 og 1988 fik bygget ikke færre end otte ens tørlastskibe på Svendborg Værft A/S. Det største nybygningsprogram nogensinde på så kort tid, og det gik så stærkt, at der blev holdt navngivningsfest for to skibe på en dag. Det var ikke set i årtier i Svendborg.
Manden bag de mange skibe var Niels Riis Christensen (1932-1996) og hans rederi Riis Shipping.
Han var født i Rønne og kom allerede som 13-årig til Svendborg. Hans far ejede skonnerten ”Talata” og havde besluttet, at han ville sejle ud fra Svendborg. Han døde dog kort efter og en søn overtog skonnerten.
Det var også på denne skonnert, at Niels Riis Christensen, fik sin første hyre. Han tog skibsførereksamen i 1955 fra Svendborg Navigationsskole og var med på det første hold fra den nybyggede skole på Graaesvej.
Indtil 1960 sejlede Niels Riis Christensen som styrmand i Rederiet A.P. Møller, hvorefter han købte sin første coaster. Han har senere fortalt, at det var Svendborgs storreder A.E. Sørensen, som hjalp ham på vej, bl.a. ved at stille bankgaranti.
Niels Riis Christensen sejlede selv som skipper. Han solgte det første, købte et nyt, afhændede det og erhverve et fartøj på 1800 tons. Det købte regeringen i Sydyemen og Nils Riis Christensen var i en tid i dette land for at lære de lokale søfolk skibets funktioner.
I en periode var Niels Riis Christensen parthaver i Svendborg Entreprise. I 1985 stiftede han Riis Shipping.
Det store nybygningsprogram begyndte med ”Mette Riis”, opkaldt efter rederens datter.
”Mette Riis” blev bygget til en noget lavere pris, end de øvrige skibe i serien. Det vakte skattevæsenets mistanke og enden blev, at Bagmandspolitiet rejste tiltale med Niels Riis Christensen og direktøren på Svendborg Værft A/S, Per M. Glente.
Påstanden var, at prisen på de syv skibe var presset kunstigt i vejret, så der kunne opnås 80 procents belåning i Skibskreditfonden. Eller, at rederen ikke havde den ellers nødvendige egenkapital på 20 procent.
Anklagerens påstand blev fulgt af første Svendborg Ret og siden af Landsretten. Begge steder blev de to tiltalte idømt halvandet års fængsel for bedrageri.
Niels Riis Christensen mistede alt og flyttede til New Zealand, hvor han døde i 1996.