mikAt more og gøgle var det, som Børge Mikkelsen (1914-1998) brugte det meste af sit liv til. Mange svendborgensere husker ham for bl.a. hans indsats på Børnehjælpsdagene, hvor han sørgede for latter og morskab i sit ”Cirkus Mik”.

Han var født i København, og blev som spæd adopteret af et ægtepar i Svendborg. Fra ganske lille var Børge besat af gøgl og cirkusliv. Når cirkus kom til byen, var han på pletten for at hjælpe, hvor han kunne.

Børge Mik kom i lære hos V.F. Petersen Isenkram en Gros.. Tidligt fungerede han som musiker i forskellige orkestre, men en stabil levevej var nødvendig. I 1943 slog han sig ned som købmand på hjørnet af Gaasetorvet og Kullinggade.

Børge Mik kaldte sig for kræmmer. Det blev hurtigt en yndet fornøjelse at kikke forbi butiksvinduerne. Børge Mik var en mester i udformning af morsomme tekster til de udstillede varer. F.eks: I et vindue lå en nød på en tallerken med teksten ”Nød” – i det andet vindue stod en tom tallerken og ordene ”Ingen Nød”. Han reklamerede med ”Dybvandsrejer til bundpriser”. En gang placerede Børge Mik et bildæk uden for forretningen med teksten: ”Udestående FORDring”.

Butikken og hjemmet i Brogade var et samlingssted for gøglere, skuespillere og journalister. En særlig kær gæst var Dyrehavsbakken berømte Professor Tribini, som Børge Mik havde et livslangt venskab med. Professoren forsømte aldrig en lejlighed til at kikke ind på Gaasetorvet. Han fik Børge Mik til enkelte gange at optræde på Bakken.

Børge Mik havde en god støtte i sin hustru, Troense- skipperdatteren Krista Larsen, som var udlært hattecreateur hos Frk. Hassing i Gerritsgade. Parret nåede at holde guldbryllup i 1983. Krista Mikkelsen døde i 1997 i en alder af 85.

Netop Kristas støtte gjorde det muligt for ægtemanden at være på farten i show- og musikbranchen. Han var en dygtig trommeslager bl.a. som medlem af William Frederiksens orkester, der spillede til de berømte fredagsballer på Thurø Kro.

Børge Mik havde altid drømt om at få sit eget cirkus. Det fik han så ved Børnehjælpsdagene, som i fordums tid var en stor og festlig begivenhed i Svendborg. Her var han selv rekommandør og havde nogle af sine venner til at optræde. Bl.a. optrådte købmand Ziersen med sit trylleshow.

I 1973 afhændede Børge Mik forretningen og parret flyttede til et lille rækkehus i Tved. Her var hjemmet fyldt med scrapbøger fra et langt liv i show-branchen. Væggene var prydet med malerier af sydfynske kunstnere, som var Børge Miks venner. Der var også et maleri af Proffessor Tribini uden for sit telt på Dyrehavsbakken. Maleriet forærede professorens datter, Aase, til sin fars gode ven. Det eneste maleri som Tribini har udført, ”Svendborg ved nat” hang også i hjemmet.

I nogle år efter 1973 passede Børge Mik Svendborg forenede Boldklubbers Venners automat hal, ligesom han efterhånden blev en efterspurgt foredragsholder.

Børge Miks liv havde også en skyggeside. Det fortalte han om ved sin 70 års dag til Fyns Amts Avis.

-Jeg har haft nogle alvorlige nedture og gennem 20 år været fast gæst på psykiatrisk afdeling på Svendborg Sygehus, sagde han. Og udtrykte overraskelse over, at han nåede at fylde 70 år. Som ung levede Børge Mikkelsen et hårdt liv med megen morskab – og mange bajere. En læge advarede ham og så var det slut med spiritus.

Børge Mik blev 84 år.

Gå til toppen