Hæderlig. Seriøs. Reel. Grundig. Politisk tæft. Myndig. Troværdig. Fornuftig.

Jørgen Henningsen 5Fyns Amts Avis bad otte personer tæt på om et udsagn om socialdemokraten Jørgen Henningsen (1937-2014) forud for hans 60 års dag den 27. november 1997. Fra 1. januar 1998 satte han sig i borgmesterstolen på Svendborg Rådhus.

En af hans politiske modstandere Henry Andersen, Venstre, sagde, at ”Jørgen Henning er et udpræget fornuftigt menneske. Han har ikke outrerede synspunkter og er altid parat til at finde en løsning på problemerne. Han bliver en god borgmester for hele byen”.

Det synes vælger også. Jørgen Henningsen sad på posten i to perioder plus et år, da de siddende kommunalbestyrelser i forbindelse med kommunalreformen, der trådte i kraft i 2007, fik forlænget perioden. Ved de to valg han var borgmesterkandidat fik han et anseeligt antal personlige stemmer.

Jørgen Henningsen kom i Svendborg Byråd i 1985, blev bl.a. formand for fritidsudvalget. Senere stod han i spidsen for socialudvalget og blev i 1993 formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe. Han gjorde en stor indsats for idrætten og hallerne i kommunen.

Jørgen Henningsen 4Da borgmester Holger Rasmussen (1933-1998) besluttede ikke at stille op ved valget i 1997, var Jørgen Henningsen den helt naturlige afløser. Han blev af partiforeningerne i Svendborg kåret som borgmesterkandidat uden modkandidater.

I hans borgmestertid var der mange udfordringer, bl.a. flere store virksomheders lukning med mange ledige til følge. Der var også positive tiltag, bl.a. opførelsen af det nye moderne zoologiske museum, Naturama, ligesom Jørgen Henningsen sammen med Poul Weber fra Fyns Amt ihærdigt arbejdede for at få anlagt en motorvej til Odense.

Jørgen Henningsen bar borgmesterkæden, da Svendborg i 2003 fejrede sit 750 års købstadsjubilæum, og da skibsreder Mærsk McKinney-Møller blev udnævnt til æresborger i Svendborg.

Jørgen Henningsen var født på Tåsinge i et socialdemokratisk hjem. Hans far var medlem af Bregninge Sogneråd og sønnen var aldrig i tvivl om, hvor hans politiske ståsted var.

I 1962 tog Jørgen Henningsen lærereksamen fra Skaarup Statsseminarium. I 1964 blev ansat på Sundhøjskolen og fra 1974 viceskoleinspektør.

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2014

Gå til toppen