delboeKøbmand Knud Delboe (1919-2010) var manden, der lærte svendborgenserne at handle i et varehus med et bredt sortiment.

I 1968 overtog Knud Delboe ledelsen af det nyåbnede Schou-Epa Varehuset ,der var opført på grunden, hvor Wandalls Hotel lå i Gerritsgade, og hvor nu Kvickly City har til huse.

Forretningen i Svendborg var det første i en række Schou-Epa Varehuse landet over. Knud Delboe fik med dygtighed omsætningen banket i vejret – fra 15 mio. kr. det første år til 40 mio. kr i 1975.

Schou koncernen måtte give op og de fleste varehuse blev lukket. Kun tre overlevede, idet de blev overtaget af lederne. Blandt disse var Knud Delboe, som blev medejer af varehuset i Svendborg. Som 65-årige valgte han i 1984 at gå på pension efter 50 travle år i detailhandelen.

Knud Delboe var født i Aalborg og blev udlært manufakturhandler hos Fonnesbech i fødebyen. Han kom senere til Schous Sæbehus i Maribo og derefter i 1958 til samme firmas forretning i Odense.

I sine år i Svendborg var Knud Delboe med til at etablere Svendborg butikkernes fælles organisation Sydfyns Centrum og var en tid næstformand. Han sad i bestyrelsen for Gerritsgågade Forening og sad i repræsentantskabet for A/S Svendborg Avis.

Knud Delboe flyttede i 1986 til Varde, hvor han døde i 2009.

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2015.

 

Gå til toppen