thumb preben møllerHan var en af de førende automobilforhandlere i Svendborg og han var den, der gik i spidsen for at redde byens lokale dagblad.

Preben Møller (1929-2014) var født ind i autobranchen, idet han var søn af Richard Møller, der samme år som Preben blev født åbnede en automobilforretning på Toldbodvej i Svendborg.

I 1952 blev Preben Møller optaget i faderens forretning, som efter krigen begyndte at forhandle mærkerne Opel, Wauxhall og Bedford lastbiler.

Efter at have aftjent sin værnepligt arbejdede Preben Møller et år i England, ligesom han blev optaget på bilproducenten General Motors` skole i USA, således at han var godt rustet til at sælge og servicere Opel og Wauxhall, der begge er ejet af GM.

Det stod efterhånden klart, at Toldbodvej ikke var et ideelt sted at drive autoforretning med tilhørende værksted, bl.a. af hensyn til de nærliggende boliger.

I 1964 flyttede Svendborg Motor Co. ud på en 25.000 kvadratmeter stor grund på Odensevej. Det var et skridt Preben Møller tog, selv om faderen advarende sagde om den nye placering: -Det går aldrig. Vi kommer alt for langt udenfor byen.

Det gik. Svendborg Motor Co. blev en blomstrende forretning med stort salg af biler og alt i autoreparation og – opretning med beskæftigelse til 50-70 mand.

I 1992 blev Preben Møllers nevø, Jan Bøttiger, administrerende direktør, mens Møller selv fortsatte som formand for aktieselskabsbestyrelsen.

UDADVENDT VIRKE

Preben Møller havde også et stort udadvendt virke. Han var i 38 år medlem af bestyrelsen for Svendborg Handelsstandsforening. En tid var han formand for Opelforhandlerne i Danmark og sad i hovedbestyrelsen for Dansk Automobilhandlerforening.

Tennis og golf var Preben Møllers store fritidsinteresser.

AVISENS REDNINGSMAND

Et helt særligt kapitel i Preben Møllers liv handler om den lokale avis. I 1971 var A/S Svendborg Avis, der udgiver Fyns Amts Avis, kommet i svære økonomiske vanskeligheder. Mange tog det for givet, at avisen ville blive langt sammen med Den fynske Bladfonds Fyns Tidende og dermed kontrolleret af Fyens Stiftstidende i Odense.

Preben Møller viste handlekraft. Han i værksatte en redningsaktion og fik erhvervslivet i Svendborg med på at skaffe kapital nok til, at Fyns Amts Avis kunne fortsætte med at udkomme som et selvstændigt dagblad.

Da Preben Møller i 1989 fyldt 60 år sagde han bl.a.:
”Jeg mener, at en egn ikke er noget værd uden at have et lokalt talerør. Og samtidigt var det en stor arbejdsplads, der skulle i reddes”.

Preben Møller blev medlem af bestyrelsen for A/S Svendborg Avis i november 1971 og fra 1985 var han næstformand. Han trådte ud i april 2000, da han faldt for vedtægternes aldersgrænse.

På generalforsamlingen det år sagde den daværende bestyrelsesformand, Erik Larsen, bl.a. i sin tak til Preben Møller:

”Du var med til at sikre A/S Svendborg Avis som en selvstændig avis. Jeg tror ingen vil tage det fortrydeligt op, når jeg tillægger din indsats betydning for at det lykkes”.

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2016

Gå til toppen