”Vi er i stand til at lege Moder Jord”
Den yngste maritime undervisnings institution i Svendborg er Maersk Training Center, som ved starten i 1978 hed Maersk Drilling Træningscenter og blev oprettet af Rederiet A.P. Møller, som havde en stigende aktivitet med eftersøgning af olie og gas.
Centeret blev grundlagt som en direkte følge af en eksplosions ulykke på en Mærsk borerig. Nu skulle folkene derude have undervisning, og som uddannelseschef Jens Schmidt i 1988 sagde til Fyns Amts Avis:
”Der er kun plads til én fejl. Det er indlysende, at folk skal vide, hvad de har med at gøre”.
På det tidspunkt rådede Maersk Drilling Træningscenter over den mest avancerede simulator i verden. Den var bygget op helt som kontrolrummet på en eftersøgningsrig. Fra en computer kunne instruktøren i værksætte en række ”modbydelige ting”.
”Vi er i stand til at lege Moder Jord og sætte en række reaktioner i undergrunden i gang. Eleverne skal så være klar over, hvad de gør for at afværge ulykken”, sagde Jens Schmidt.
Kravene til sikkerheden på rigge, der ledte efter olie og eller naturgas, var særlig strenge, fordi man ikke på forhånd kunne vide, hvad borerøret mødt i undergrunden.
Personalet på Maersk Drilling rigge kom med jævne mellemrum på træningscenteret for være i stand til at klare alt den nye teknik. Dumpede en medarbejder ved prøverne, kunne vedkommende godt se sig om efter et andet job.
I 1992 fik centeret en endnu mere avanceret simulator, fordi Maersk Drilling havde indkøbt en ny generation af olieborerigge.
Maersk Drilling Træningscenter havde til huse i barakker og pavilloner på A.P. Møllersvej og var nabo til Svendborg Maskinmesterskole. Der var et vist samarbejde mellem de to.
I 1993 skiftede centeret navn til det nuværende Maersk Trainings Center. A.P. Møllers uddannelseschef, kaptajn Jørgen Haagen Frederiksen, blev forflyttet fra hovedkvarteret på Esplanaden til Svendborg. Administrationen af rederiets maskin- og navigations aspiranter blev også flyttet til A.P. Møllersvej i Svendborg.
I 1998 kom nyheden om, at Rederiet A.P. Møller ville opføre et helt nyt, stort center til ca. 42 mio. kr. Det blev placeret på grunden, hvor det tidligere bådeværft i Rantzausminde lå. Den nuværende adresse er Dyrekredsen.
Den 2. august 1999 mødte en veloplagt skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller op til åbningen af det 4000 kvadratmeter store hus i glas og beton. Det var tegnet af Henning Larsens Tegnestue.
Hr. Møller holdt en tale, hvor han bl.a. stærkt opfordrede Svendborg til at skabe et klima for iværksættere, idet han mindede om alle de store virksomheder, som søfartsbyen havde mistet i de senere år. At være en uddannelses by er vigtig, men ikke nok, erklærede den da 86-årige skibsreder.
Maersk Training Center blev fra starten spækket med al verdens udstyr og har plads til 120 kursister på én dag. Ikke kun off-shore folk kommer på efteruddannelseskurser. Det gælder også officer og andre på handelsskibene. Her får de mange kursister opdrageret og vedligeholdt deres certifikater, der gør dem i stand til at løse opgaver på rigge og skibe. Centeret tager også imod medarbejdere fra andre rederier og olieeftersøgnings selskaber.
Nogle år efter ibrugtagningen blev der opført et gæstehus til kursisterne på et areal, som A.P. Møller havde købt af Svendborg Kommune. Det ligger ca. 300 meter fra centeret. I 2010 blev en ny bygning ved siden af gæstehuset taget i brug. Og det indeholder lang række, supermoderne simulatorer. De er så store og omfattende, at det kneb med pladsen i bygningen fra 1999.
Med etableringen af den store maritime efteruddannelses institution understregede A.P. Møller-Mærsk A/S sin tilknytning til Svendborg. Den by, hvor kølen i 1904 blev lagt til det verdensomspændende firma.