For at bekæmpe sygdommen tuberkulose på Grønland byggedes Dronning Ingrids Sanatorium i Nuuk i 1954. Dermed undgik man at sende tuberkulosepatienter til behandling i Danmark. For at kunne bekæmpe sygdommen var det nødvendigt at undersøge hele befolkningen. Den grønlandske geografi gjorde det svært at undersøge befolkningen i de afsides liggende bygder. Den eneste praktiske løsning på problemet var et røntgenskib, som kunne sejle ud til de enkelte bosættelser.
Efter flere års problemer med finansiering af skibet, gav kongen og dronningens Grønlandsfond i 1954 1½ mio. kr. til projektet. Med finansieringen i orden bestiltes skibet hos Svendborg Skibsværft 1. juni 1954. I april 1955 løb skibet af stabelen. Skibet blev døbt af dronning Ingrid og fik navnet Misigssut. Navnet kan oversættes til ”den, der bringer hjælp”. I juli leveredes skibet og kunne dermed sejle til Grønland, hvor det ankom d. 29. juli.
I løbet af det næste år undersøgte skibet i alt 18.655 personer på den grønlandske vestkyst. Fra Upernavik i nord til Nanortalik i syd blev hele befolkningen undersøgt. De smittede blev indlagt på sanatoriet i Nuuk for at modtage behandling. Resultatet af undersøgelsen viste at ca. 8 % af den grønlandske befolkning var smittet med tuberkulose. Skibet blev ikke indsat på østkysten, da det havde problemer med at sejle i is.
De næste 20 år foretog skibet undersøgelser af den grønlandske befolkning. Gennem en koncentreret behandling og vaccinationer fik man i midten af 1970’erne næsten udryddet sygdommen på Grønland. Det var ikke længere nødvendigt at have et røntgenskib og det blev derfor solgt i 1975.
Specifikationer:
Byggeår: 1955.
Byggested: Svendborg Skibsværft (Nybygning nr. 72).
Længde: 33,7 m.
Bredde: 6,9 m.
Dybgang: 2,5 m.
Bruttotonnage: 194 BRT.
Nettotonnage: 48 NRT.
Litteratur:
K. S. Stein og Sv. Aage Bernhardt: ”Røntgenskibet ”Misigssut””, i Tidsskriftet Grønland, 1957, nr. 3, s. 81-86.
Ulf Gad: ”Tuberkulosemiraklet kom også til Grønland”, i Tidsskriftet Grønland, 1987, nr. 2, s. 33-38.