Rantzausminde Baadebyggeri og Aaarefabrik blev dannet i 1904 af Henning Henningsen der var født på Hjortø, og dermed fra barnsben nærmest opfostret med duften af saltvand og tjære.

Han blev uddannet på bådebyggeriet ved Fjellebroen og åbnede derefter virksomhed på sin fødeø, men flyttede siden hen til Rantzausminde. Det startede under beskedne rammer men blev i løbet af årene en stor virksomhed, der producerede tusindvis af fartøjer af forskellig størrelse og typer.

I starten fik man drivkraft fra en vindmølle og en petroleumsmotor, men da Egense Sogn omkring 1915 fik elektricitet, tog man selvfølgelig også dette i brug på værftet.

Fabrikationen bestod af fartøjer af træ af forskellig art. Man lavede fiskekuttere, rojoller, Dragebåde, racerbåde lavet af maghoni og patruljebåde til Toldvæsenet. Desuden var der en større produktion af årer og mastebøjler.

I 1940'erne fik man gang i en produktion af de såkaldte Grønlandsjoller, en slags små fiskerbåde, og man byggede fiskerkuttere til det meste af verden.

Grundlæggerens to sønner gik ind i virksomheden. Aksel drev den videre efter faderens død, mens den anden søn, Eyvind, startede et nyt værft, der producerede plasticjoller og -både.

Da det gik allerbedst for værftet havde man 70-80 ansatte, mens plasticbådeværftet havde 20-30 ansatte.

Begge virksomheder lukkede omkring 1980.

I dag ligger boligbyggeriet Vesterrøn på arealet hvor det gamle bådeværft lå.

Gå til toppen